Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΣΕΒΕΕ - Συνάντηση με Λ. Κατσέλη


Την ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων για δύο χρόνια σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στα γραφεία της συνομοσπονδίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον ΟΑΕΕ, τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκαν τα εξης:

Σε σχέση με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος αναφορικά με όλες τις πτυχές της λειτουργίας και τις προοπτικές βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ιδιαίτερα για την τρέχουσα εξαιρετικά δυσχερή περίοδο. Ειδικότερα, ζητήθηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων για 2 χρόνια σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Ζητήθηκε, επίσης, να παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται σε δυσχέρεια με τη δημιουργία ενός ουσιαστικού «διχτυού ασφαλείας» και την προώθηση πολιτικών πρόνοιας. Ένα πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η δημιουργία ενός λογαριασμού ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων έναντι της ανεργίας.

Σε σχέση με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε αφενός την προώθηση μιας ρύθμισης όπου θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε δόσεις παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Αφετέρου, τονίστηκε η ανάγκη άρσης του εξαιρετικά δυσανάλογου και επαχθούς μέτρου της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους οργανισμούς ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων.

Αναφορικά με τα ζητήματα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, η ΓΣΕΒΕΕ ενημερώθηκε από την Υπουργό για τις αλλαγές που επίκεινται στην λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και αφού εκτίμησε κατ? αρχήν ότι οι βασικές ρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε την ανάγκη επιμέρους βελτιώσεων και για το σκοπό αυτό θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στο προσεχές διάστημα

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και υπογράμμισε ειδικότερα την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας των προσλήψεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του το κράτος για την προώθηση της ανάπτυξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, επομένως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης, έναρξης και υλοποίησης έργων καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πόρων. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί αναγκαία την άμεση, ουσιαστική και ανεξάρτητη αξιολόγηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) με σκοπό την πιθανή τροποποίηση και επικαιροποίησή του, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικά, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, παράλληλα με τις υφιστάμενες δράσεις ενίσχυσης νέων θέσεων εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κλπ.

Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειμμα αξιόπιστων και έγκυρων δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση και την εξέλιξη της πορείας των τοπικών αγορών εργασίας (αναγκαίες ειδικότητες, δυναμισμός επαγγελμάτων κλπ) και πρότεινε την δημιουργία ενός αποτελεσματικού ερευνητικού δικτύου που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μελετητικά ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων, Εθνική Στατιστική Αρχή, ΠΑΕΠ κλπ).

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που καλείται να αναλάβει αυτή την περίοδο ο Ο.Α.Ε.Δ, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας, στρατηγικής και δράσεων με σκοπό να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των ανέργων, των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: