Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

MONIMH ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Μικρό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και με τις ευλογίες της τρόικας θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Η απόφαση έχει ληφθεί επισήμως μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις για την χορήγησή του και...


θα περιλαμβάνει ένα μικρό βοήθημα στην ευαίσθητη αυτή κατηγορία πολιτών το εισόδημα της οποίας έχει συρρικνωθεί κατά πολύ την τελευταία χρονιά. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αποδίδεται κάθε χρόνο ως μία σταθερή παροχή, πιθανότατα κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό αφού είχε προηγηθεί επεξεργασία από την ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που επέμενε διά του επικεφαλής της Γιάννη Ραγκούση ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. «Κοίταξέ το». Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τού είπε: «Γιώργο, θέλω να δώσουμε κάτι στους χαμηλοσυνταξιούχους, κοίταξέ το».
Ουσιαστικά τον προέτρεψε να αναζητήσει τρόπους ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει μια μικρή ανάσα στους οικονομικά ασθενέστερους. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου ανέθετε στον κ. Παπακωνσταντίνου να βρει φόρμουλα για την ενίσχυσή τους. Το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από οδηγία του Πρωθυπουργού ο κ. Παπακωνσταντίνου τα έβαλε κάτω, τα μέτρησε, αλλά δεν τού βγήκαν. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου τον Σεπτέμβριο για το προσχέδιο προϋπολογισμού απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε: «Πρόεδρε, δεν γίνεται τώρα, έχουμε πρόβλημα με τα έσοδα». Εξ αυτού άλλωστε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης παρότρυνε δημοσίως τον υπουργό των Οικονομικών να θέσει στις προτεραιότητές του το ζήτημα της βοήθειας προς τους ασθενέστερους. Δύο εκδοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από την τρόικα για να προχωρήσει στην ανακοίνωση ενός μικρού πακέτου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων εξηγώντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από τα μέτρα και ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα επηρέαζε στο ελάχιστο την υλοποίηση των στόχων του Μνημονίου. Αυτό που θεωρείται περίπου δεδομένο είναι ότι η ανακοίνωση της συγκεκριμένης παροχής θα γίνει πριν από τις δημοτικές εκλογές. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι θα δοθεί στις επόμενες εβδομάδες με το σκεπτικό ότι θα βοηθηθούν ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών λόγω και των αυξημένων εξόδων στον οικογενειακό προϋπολογισμό που θα επιφέρει η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Η δεύτερη εκδοχή την οποία υποστηρίζουν περισσότερο οικονομικοί παράγοντες της κυβέρνησης είναι να χορηγηθεί γύρω στον Δεκέμβριο ίσως με τη μορφή επιδόματος, χωριστά όμως από τις συντάξεις και τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων. Κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης που υποστηρίζουν την άμεση απόδοσή του εκτιμούν ότι «σε περίπτωση που δοθεί το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με άλλες κοινωνικές ομάδες, δεδομένου ότι όλοι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα». Από τη β΄ δόση. Ομως κύκλοι του υπουργείου των Οικονομικών αναφέρουν ότι «δύσκολα θα χορηγηθεί πριν από τον Δεκέμβριο» θεωρώντας ότι το πιο πιθανό είναι το συνολικό κονδύλι να προκύψει από τη β΄ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης (που δεν χορηγήθηκε), ύψους 500 εκατ. ευρώ.
«Μην περιμένετε όμως κάτι θεαματικό, αφού από αυτά τα 500 εκατ. το πολύ να δοθεί το 1/5» εξηγούν. Πάντως άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι πιθανότατα να αναζητηθούν πόροι και από κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΟΑΕΔ. Και οι βουλευτές. Το θέμα της στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων τέθηκε μετ΄ επιτάσεως εντός της εβδομάδας και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στον ΚΤΕ Οικονομικών στη Βουλή κατά την πρόσφατη ενημέρωση που τούς έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Πρέπει να βρούμε ένα αντίβαρο κοινωνικής πολιτικής για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους» ανέφεραν οι συμμετέχοντες βουλευτές, ενώ την επόμενη ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αποφάσεις που θα στηρίξουν τα χαμηλά εισοδήματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: