Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τρία σενάρια κρίνουν την ζαριά του Γιώργου

Έτοιμοι και για εθνικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ!


http://img.protothema.gr/
Σε συναγερμό έχει τεθεί το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς η απειλή του πρωθυπουργού για τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών δραματοποιεί εκ των πραγμάτων την αναμέτρηση της Κυριακής για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Η τελική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να ληφθεί το βράδυ των τοπικών εκλογών και ανάλογα με το αποτέλεσμα, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πάει έτσι κι αλλιώς σε εθνική αναμέτρηση για να νομιμοποιήσει τη σκληρή πολιτική, που ακολουθεί και η οποία θα γίνει ακόμη σκληρότερη προϊόντος του χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς του κομματικού επιτελείου υπάρχουν τρία σενάρια:
-Το καλό, που σημαίνει καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, με πάνω από πέντε μονάδες διαφορά από τη ΝΔ στα ποσοστά των υποψηφίων περιφερειαρχών, σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή την περίπτωση δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.
-Το κακό, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της ΝΔ θα πετύχουν ποσοστό σε εθνικό επίπεδο, ανώτερο αυτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αποδεχθεί ότι οι τοπικές εκλογές είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, θα στήσει κάλπες για εθνική αναμέτρηση.
-Το περίεργο, που σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει ελαφρά και οριακή υπεροχή της ΝΔ. ναι μεν θα μπορεί να λέγεται νικητής, αλλά θα έχει απωλέσει τη διαφορά των δέκα μονάδων, που κέρδισε πέρσι και άρα θα είναι ευάλωτο στην κριτική και την αμφισβήτηση. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει ερμηνεία του αποτελέσματος κατά το δοκούν ή να περιμένει το ΠΑΣΟΚ και τον δεύτερο γύρο για να φανεί, πώς θα διαμορφωθούν οι ακριβείς συσχετισμοί με την κατανομή των περιφερειών.

Σε μία τέτοια περίπτωση λοιπόν θα παίξει ρόλο ο βαθύτερος πολιτικός σχεδιασμός του κ. Παπανδρέου, εάν εκτιμά δηλαδή ότι χρειάζεται ή όχι εθνικές εκλογές.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ευχαριστημένο εάν κερδίσει έξι ή επτά περιφέρειες, με δεδομένο ότι η Αττική θα καταλήξει στα χέρια του Γιάννη Δημαρά, και προηγηθεί σε μία, δύο ακόμη, κατά τον πρώτο γύρο, άσχετα εάν τελικά τις χάσει.

Κι αυτό γιατί όσες κερδίσει θα τις κερδίσει μόνο του, ενώ εκείνες, που θα χάσει πιθανόν να τις χάσεις λόγω συγκρότησης αντικυβερνητικών μπλοκ, άρα δεν θα χαρακτηριστούν ως καθαρή νίκη της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: