Το ΚΚΕ ρυθμιστής στις περισσότερες αναμετρήσεις
Συναρπαστικές και αμφίρροπες αναμετρήσεις αναμένεται να προσφέρει ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών και των μεγάλων δήμων της χώρας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές είναι μικρές και οι αναμετρήσεις εκτιμάται ότι θα λάβουν χαρακτήρα ντέρμπι, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ερίζουν για την ουσία, αλλά κυρίως για τις εντυπώσεις, αφού το χρώμα του χάρτη, είναι πάντοτε σημαντικό στοιχείο για τέτοιου είδους εκλογές.
Ωστόσο ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την έκβαση των αναμετρήσεων του δεύτερου γύρου θα είναι πρωτίστως η στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι μπορούν, εάν θέλουν να κρίνουν την έκβαση μίας μάχης, να το πράξουν καθοριστικά.
Στο επίπεδο των περιφερειών οι εντυπώσεις θα κριθούν από την Αττική και το συνολικό συσχετισμό. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε επτά περιφέρειες και η ΝΔ σε έξι. Ήδη το ΠΑΣΟΚ κέρδισε από την πρώτη Κυριακή δύο περιφέρειες, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.
Ας δούμε τις υπόλοιπες αναμετρήσεις στις περιφέρειες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντική και μάλλον μη αναστρέψιμη διαφορά στη Δυτική Ελλάδα (ποσοστά 43 – 27 υπέρ του υποψηφίου του).
Επίσης το κυβερνών κόμμα έχει βάσιμες ελπίδες να κερδίσει τα Ιόνια νησιά, καθώς υστερεί μεν ο επίσημος υποψήφιος κατά πέντε μονάδες του γαλάζιου αντιπάλου του (26-30), ωστόσο ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ έλαβε ποσοστό 21% και θεωρείται ότι οι ψηφοφόροι του θα επιστρέψουν κατά κύριο λόγο στο κυβερνών κόμμα. Θεωρείται μάλλον απίθανο το μεγάλο ποσοστό που έχει το ΚΚΕ στην περιφέρεια να λειτουργήσει υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ.
Άρα το ΠΑΣΟΚ φτάνει άνετα στις 4 περιφέρειες σε πρώτη φάση.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ έχει βάσιμες ελπίδες ότι εύκολα ή δύσκολα θα φτάσει κατ’ αρχήν στις 4 περιφέρειες. Συγκεκριμένα: Στην Κεντρική Μακεδονία η διαφορά του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τον Μάρκο Μπόλαρη θεωρείται μάλλον μη αναστρέψιμη (43 – 31). Ομοίως και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η διαφορά είναι στις οκτώ
Μονάδες (46-31). Και στις δύο αυτές περιφέρειες το ΚΚΕ έχει σημαντικό ποσοστό, που προφανώς δεν πρόκειται να κατευθυνθεί στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να μην είναι πιθανές οι ανατροπές.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στη Θεσσαλία, αλλά και στην Ήπειρο. Η ΝΔ προηγείται αντίστοιχα με τέσσερις και έξι μονάδες. Και στις δύο περιπτώσεις τη μπαγκέτα την έχει το ΚΚΕ με ποσοστά 13% στη Θεσσαλία και 8% στην Ήπειρο, όπερ σημαίνει ότι δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει την κατάσταση, αφού το ΚΚΕ είναι απρόθυμο για οποιαδήποτε συνεργασία.
Πέραν αυτών των οκτώ περιφερειών αρχίζουν τα απόλυτα ντέρμπι, μηδέ της Αττικής εξαιρουμένης, στην οποία πάντως το φαβορί είναι ο Γιάννης Σγουρός. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ έχει μία διαφορά 4 πόντων από τον Βασίλη Κικίλια, είναι όμως και οι δύο πολύ χαμηλά και μακριά από τον πήχη του 50% συν ένα. Ο κ. Σγουρός μπορεί να ελπίζει στη δεξαμενή ψήφων του Γιάννη Δημαρά και ίσως του Γρηγόρη ψαριανού της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με τον υποψήφιο της ΝΔ τα πράγματα είναι μάλλον ασαφή, ωστόσο η ελπίδα της Ρηγίλλης είναι να λειτουργήσουν τα αντιμνημονιακά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος.
Τα υπόλοιπα ντέρμπι είναι:
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μισή μονάδα διαφορά, ανάμεσα στο 41% με 42%. Το ΚΚΕ έχει 7,7%, ενώ οι άλλες κινήσεις της αριστεράς και της οικολογίας είναι στο 6%.
Στο Βόρειο Αιγαίο η ΝΔ προηγείται με δύο μονάδες διαφορά (38-36) και υπάρχει μεγάλος δρόμος μέχρι την απόλυτη πλειοψηφία. Ο απόλυτος ρυθμιστής εδώ θα είναι το ΚΚΕ, που έχει 15%.
Στη Στερεά Ελλάδα επίσης θα γίνει αμφίρροπη αναμέτρηση παρότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ έχει διαφορά 4 μονάδων (39-35). Κι αυτό γιατί η ΝΔ έχει τη δεξαμενή – τουλάχιστον στη θεωρία – του ΛΑΟΣ (έχει ποσοστό 8%). Το ΚΚΕ επίσης έχει ποσοστό 11% και μάλλον δύσκολα θα βάλει πλάτη στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, οπότε τα πράγματα είναι αμφίρροπα.
Τέλος στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης έχει ένα μικρό προβάδισμα (42-41), όμως θα υπάρχει κι εδώ ντέρμπι, αφού οι διαθέσεις της αριστεράς είναι άδηλες. Το ΚΚΕ κινείται κοντά στο 7% και οι άλλες αριστερές και οικολογικές κινήσεις βρίσκονται9 αθροιστικά στο 10%!
Με λίγα λόγια η οροφή του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι είναι στις 9 περιφέρειες και της ΝΔ στις 8. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει η αναμέτρηση σε ένα 7-6 ή 6-7, με εκείνον, που θα κερδίσει την Αττική να κερδίζει και τις περισσότερες εντυπώσεις. Ένα αποτέλεσμα δηλαδή, που μάλλον αφήνει ικανοποιημένα, περισσότερο ή λιγότερο, και τα δύο μεγάλα κόμματα.
Στους μεγάλους δήμους τώρα:
Στην Αθήνα η μάχη μπορεί να γίνει απροσδόκητα ντέρμπι, αφού η φθορά του Νικήτα Κακλαμάνη είναι μεγάλη, παρότι έχει την υποστήριξη κι από τη ΝΔ κι από το ΛΑΟΣ. Ωστόσο κι εδώ χρειάζεται η στήριξη του ΚΚΕ για να «δέσει» η ανατροπή, πράγματα, που μάλλον δεν θα συμβεί. Πάντως ο Γιώργος Καμίνης μπορεί να ελπίζει στην αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, που είναι αντίθετες με την πολιτική Κακλαμάνη.
Στη Θεσσαλονίκη το προβάδισμα του Κώστα Γκιουλέκα είναι σημαντικό, αν και αναστρέψιμο. Το πολύχρωμο παζλ των μικρότερων συνδυασμών θα κρίνει το αποτέλεσμα, ωστόσο η μεγάλη δύναμη του ΚΚΕ, (9%) που μάλλον θα απέχει της μονομαχίας και το υψηλό ποσοστό του Στέλιου Παπαθελή, (6%) που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθεί στον υποψήφιο της ΝΔ, δίνει προβάδισμα στον κ. Γκιουλέκα.
Στον Πειραιά τον πρώτο λόγο έχει ο Γιάννης Μίχας με τη διαφορά του 6% από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αγωνία, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί το υψηλό ποσοστό του Πέτρου Μαντούβαλου (18%), που είναι κατά κύριο λόγο δεξιές ψήφοι. Το ΚΚΕ παίζει ρόλο ρυθμιστή, αφού έλαβε 15%!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου