Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η ομαδική ψυχανάλυση στο ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε... συμπέρασμα για τη διαδοχή του Γιώργου









Η ομαδική ψυχανάλυση στο ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε... συμπέρασμα για τη διαδοχή του Γιώργου
Η χθεσινή 12ωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαν ομαδική ψυχανάλυση ένα πράμα. Όσοι ήθελαν να μιλήσουν, μίλησαν και είπαν ότι ήθελαν. Το μόνο... πρόβλημα ήταν ότι ακόμα και σήμερα το πρωί, οι συμμετέχοντες αντάλλασσαν τηλεφωνήματα προκειμένου να ερμηνεύσουν τις μύχιες προθέσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ούτε στον σημερινό «πρωινό καφέ» κατέστη δυνατόν να υπάρξει μια κατηγορηματική άποψη ότι ο Γιώργος έχει αποφασίσει να κάνει το «άλφα» ή το «δείνα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γιώργος θεώρησε «καλή συζήτηση» την χθεσινή, χωρίς να δείχνει ότι κρατάει κακία σε κάποιον από όσους τον προέτρεψαν να δρομολογήσει πάραυτα τις διαδικασίες διαδοχής.

Ούτε φυσικά στον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος είπε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 15 Ιανουαρίου ή να γίνουν πολύ αργότερα- όπως ακριβώς θέλει και ο Γιώργος.

Τώρα γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι κρατήσαμε μόνον το «μέχρι τις 15 Ιανουαρίου», είναι μια άλλη υπόθεση. Στο Πολιτικό Συμβούλιο πάντως, όλοι κατάλαβαν τι έλεγε- φρόντισε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος για αυτό, που κατά κάποιο τρόπο επαναδιατύπωσε την άποψη Βενιζέλου.

Ο Βενιζέλος, είπε επίσης ότι κατά την άποψή του οι εκλογές θα γίνουν στις 29 Απριλίου και κατά κάποιο τρόπο τους... τρόμαξε μιλώντας για το PSI.

«Η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και αν έχω μιλήσει για κολασμένους μήνες, τώρα μιλάω για… αβυσσαλέο Μάρτιο»- είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα πάει καλά αν όλοι έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας», σπόντα για να μην ξεχνιούνται και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι.

Εκείνος που ξάφνιασε, ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας χωρίς αιχμές για τον Γιώργο, του είπε «αν θέλεις να συνεχίσεις, συνέχισε». Με τον τρόπο αυτό, στήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο καθαρά όσο ο Χρήστος Παπουτσής, αλλά τον στήριξε.

Τι είπε ο Παπουτσής για τον Γιώργο; Ότι «είναι πολύτιμος ο ρόλος του, η παρουσία του και η συνδρομή του και σήμερα , από θέση ισχύος, τόσο στην κυβέρνηση Παπαδήμου όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τα όποια λάθη και τις αστοχίες σε προσωπικές επιλογές ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι εκ των πραγμάτων ο πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι δικές του αποφάσεις αλλά θεωρώ ότι έχει αναφαίρετο δικαίωμα να θέσει αυτή την προσφορά του στην κρίση του ελληνικού λαού».

Όχι φυσικά ότι δεν έλειψαν τα καρφιά. Συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ ήταν άλλωστε. Κάποια στιγμή π.χ ο Πετσάλνικος είπε στον Χρυσοχοΐδη «πρόσεξε μην τροφοδοτήσεις τα τηλεοπτικά σποτ της ΝΔ» και (κάποια άλλη στιγμή) ο Παναγιωτακόπουλος ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Παπανδρέου δεν μπορούν τώρα να κάνουν κριτική λες και είναι… περαστικοί. Δεν ήταν αυτά όμως που χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα καρφιά, εναντίον και των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όπως ο ΛΑΟΣ, με αφορμή το τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ: « δεν θα το επιβάλλουν ούτε οι οφειλέτες του Δημοσίου, ούτε οι οφειλέτες των Τραπεζών, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι Τράπεζες, ούτε βέβαια κάποιο άλλο κόμμα πιθανόν υποκινούμενο όπως το είδαμε χθες που αποβλέπει να κάνει μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ και να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ, βάζοντας όρους στο εσωτερικό μας», είπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης και όποιος κατάλαβε- κατάλαβε.


Ο Γ. Παπανδρέου, το προαναφέραμε, εμφανίζεται ευχαριστημένος από τη διαδικασία. Τι θα κάνει όμως ο ίδιος, δεν φαίνεται να το έχει αποφασίσει. Αν θα μείνει ή αν θα φύγει, πριν ή μετά τις εκλογές.

Διότι ναι μεν «θα κάνω το καθήκον μου», αλλά όπως ρώτησε και ο Λοβέρδος ποιο είναι αυτό; Και αν είναι να φύγεις πριν τις εκλογές, τι θέλει το «πρώτα η χώρα»; Και αν είναι να μείνεις πρόεδρος και να προτείνεις στις εκλογές άλλο Πρωθυπουργό, γιατί να μην πεις «Παπαδήμος» να καθαρίσεις;

Για να μην μακρηγορούμε, η αίσθηση που έχουν οι συνομιλητές του Γιώργου είναι ότι επιθυμεί να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές και μετά να δρομολογήσει τις διαδικασίες.

Ίσως το πει στο Πολιτικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης ή στο Εθνικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Ίσως και να μην το πει. Ενδεχομένως να αλλάξει και γνώμη. Γιώργος είναι αυτός…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: