Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο Πούτιν επιστρέφει στο Κρεμλίνο - «Δόξα στη Ρωσία» λέει με δάκρυα στα μάτια

Εν μέσω καταγγελιών νοθείας

Πανηγυρισμοί για τον Βλαντιμίρ Πούτιν κοντά στο Κρεμλίνο
Πανηγυρισμοί για τον Βλαντιμίρ Πούτιν κοντά στο Κρεμλίνο (Φωτογραφία: Reuters )


Μόσχα, Ρωσία
Στο Κρεμλίνο επιστρέφει για τρίτη προεδρική θητεία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 62% στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή, κερδίζοντας το στοίχημα της εκλογής του από τον πρώτο γύρο -παρά το πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης και τη μεγαλύτερη έκρηξη λαϊκής οργής στη μετασοβιετική Ρωσία.

Εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές κάλπες καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει την εκλογή Πούτιν στην προεδρία και διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση τη Δευτέρα.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics
Δείτε σε Infographic τα κομβικά σημεία της εποχής του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέκλυσαν τη μεγάλη πλατεία έξω από το Κρεμλίνο πανηγυρίζοντας για την επιστροφή του «τσάρου» στο Κρεμλίνο. Ο ίδιος εμφανίστηκε δακρυσμένος μπροστά στο πλήθος με ένα «ευχαριστώ» διότι «βοήθησαν στην αποδυνάμωση των συνωμοσιών που είχαν στόχο την αποδυνάμωση της χώρας».

«Σας υποσχέθηκα ότι θα νικήσουμε. Νικήσαμε. Δόξα στη Ρωσία» είπε ο Πούτιν και δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλά του.

Με καταμετρημένο άνω του 30% των ψήφων, ο Πούτιν κερδίζει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63,42%. Ακολουθεί ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με ποσοστό 17,25%.

Την έκπληξη κάνει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, ανεξάρτητος υποψήφιος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 7,29%. Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος με 7,19% και ο πρόεδρος της Δίκαιης Ρωσίας Σεργκέι Μορόνοφ με 3,71%.

Τα exit poll που μετέδωσε νωρίτερα η ρωσική κρατική τηλεόραση «έδιναν» στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ποσοστό 58,3% με 59,3%, και ακολουθούσε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%.

Καταγγελίες για νοθεία - Διαδήλωση τη Δευτέρα

Οι καταγγελίες νοθείας δυναμιτίζουν το κλίμα· η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εκλογής του Βλαντιμίρ Πούτιν και διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Μόσχας τη Δευτέρα.

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι ελεύθερες. Γι' αυτό διαδηλώνουμε αύριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του προέδρου» δήλωσε ο Μιχαήλ Κασιάνοφ, πρωθυπουργός του Πούτιν πριν περάσει στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για απόλυτα ανέντιμες εκλογές ληστών. Δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Γκενάντι Ζιουγκανόφ. Κατήγγειλε το «μαφιόζικο και διεφθαρμένο» ρωσικό κράτος, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα σε δικαστικές ή άλλες προσφυγές εναντίον του αποτελέσματος.

Η ανεξάρτητη επιτροπή παρατηρητών της Ρωσίας, Golos, αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών για ψηφοφορίες... καρουσέλ, κατά τις οποίες ψηφοφόροι οδηγούνταν με λεωφορεία σε εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν πολλές φορές.

Ο Βλαντιμίρ Ριζκόφ, πρώην βουλευτής και διοργανωτής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «καμία παράμετρος δεν μας επιτρέπει να θεωρήσουμε αυτές τις εκλογές νόμιμες».

«Αύριο το πρωί θα έχουμε μετρήσει 20.000 με 30.000 περιπτώσεις νοθείας» σημείωσε.

Οι καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου «έβγαλαν» δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στους δρόμους κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη λαϊκής οργής στη μετασοβιετική Ρωσία φέρνοντας στην επιφάνεια την αγανάκτηση των Ρώσων για τη διαφθορά, την κοινωνική ανισότητα και τον σφιχτό έλεγχο της πολιτικής ζωής υπό τον Πούτιν.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός -που επιστρέφει για τρίτη θητεία στην προεδρία, αλλάζοντας ρόλους με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ- είχε «δει» πίσω από τις πρωτοφανείς στα χρονικά της Ρωσίας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μία μειονότητα αστικής ελίτ που τελεί υπό τις προσταγές της Δύσης με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: