Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς για το κρίσιμο τετ-α-τετ με την Ανγκελα Μέρκελ

Διήμερο καθοριστικών επαφών


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε παλαιότερη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε παλαιότερη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Με την Ανγκελα Μέρκελ συναντάται το πρωί της Παρασκευής στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να πείσει τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο, όσο και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συναντηθεί το Σάββατο στο Παρίσι, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς και να βολιδοσκοπήσει προθέσεις για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ραντεβού με την Αγκελα Μέρκελ είναι στις 11:45 το πρωί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση θα διαρκέσει μια ώρα και ένα τέταρτο και από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι κύριοι Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης. θα ακολουθήσει γεύμα και μετά κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Με τον κ. Ολάντ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στις 10:30 το πρωί.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και συζήτησε μαζί τους τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Ολάντ.

Και οι τρεις πολιτικοί αποτίμησαν θετικά τις δηλώσεις Γιούνκερ, ενώ συμφώνησαν και για την επιχειρηματολογία του Έλληνα πρωθυπουργού στις συναντήσεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι. Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν περιμένει να λάβει θετική απάντηση για την επιμήκυνση, ούτε για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ήδη, κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μία τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει πριν από την έκθεση της τρόικας και πριν η Ελλάδα δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Η απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα αποτέλεσε άλλωστε τον κοινό τόπο στις σύντομες δηλώσεις που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ στην «προπαρασκευαστική» συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει ότι πρέπει «προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα».

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι, κατά τα φαινόμενα, να σπάσει καταρχάς τον πάγο και να ανατρέψει το κλίμα «κρίσης αξιοπιστίας» για την οποία μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη από την Αθήνα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επίσημο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Εν όψει των συναντήσεών του σε Βερολίνο και Παρίσι, και με στόχο την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προχωρήσει σε μία επικοινωνιακή «επίθεση γοητείας» (όπως την αποκαλεί το Reuters) με σειρά συνεντεύξεων, κυρίως σε γερμανικά έντυπα, μεταξύ των οποίων η Bild, η οποία συχνά-πυκνά κατακεραυνώνει την Ελλάδα με αφορμή την κρίση.

Από τις σελίδες της Bild ο πρωθυπουργός προϊδέασε ότι το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση δεν θα συνεπάγεται επιπλέον χρήματα από τους πιστωτές, ούτε πακέτο «2β ή 3» (κατά τα λεγόμενα του κ. Γιούνκερ) προς την Αθήνα. «Δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα» απάντησε ο κ. Σαμαράς στην ερώτηση αν η Ελλάδα θέλει παράταση του Μνημονίου.

Σε άλλη συνέντευξή του σε γερμανικό έντυπο, την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και σε επίπεδο πολιτών-φορολογουμένων των χωρών που δανείζουν τη χώρα. «Οι Γερμανοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Το εγγυώμαι προσωπικώς. Και όλοι οι άλλοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: