Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΑΝ ΜΟΛΙΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 83 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Πρώτοι στη φοροδιαφυγή οι ελεύθεροι επαγγελματίες


http://newpost.gr/post/155902/protoi-sti-forodiafygi-oi-eleytheroi-epaggelmaties-/ 
Όργιο φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες αποτυπώνουν τα στοιχεία από την μέχρι τώρα εκκαθάριση των εισοδημάτων. 

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι σε σύνολο 83 δισ. ευρώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φέρονται να έχουν δηλώσει τα 70 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόλις 3,5 δισ ευρώ

Την ίδια ώρα έξι στους δέκα δήλωσαν πέρυσι  εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ίσχυε τότε, το μέσο ατομικό εισόδημα 457.377 επιτηδευματιών δεν ξεπέρασε τα7.500 ευρώ, ενώ αυτοί που δήλωσαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ανήλθαν σε μόλις 36.443.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν δύο αμερικανικά πανεπιστήμια προέκυψε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας: λογιστές, έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, ξενοδόχοι και εστιάτορες. Μάλιστα, για το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν από την εφορίαεισοδήματα ύψους 28 δισ. ευρώ, η φορολόγηση των οποίων θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 11 δισ. ευρ.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο οικονομικών προωθεί την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, ενώ τα εισοδήματα τους δε θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.


Α.Κ.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: