Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια είναι όλα τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης


Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Τον πλήρη κατάλογο που περιλαμβάνει όλο το πακέτο των μέτρων ελέγχουν τα κλιμάκια της τρόικας, προετοιμάζοντας την έκθεσή τους για τους επικεφαλής της αποστολής που φτάνουν την Κυριακή στην Αθήνα και αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τη Δευτέρα.

Από τις αλλαγές που έγιναν στο πακέτο των μέτρων τις τελευταίες 15 μέρες, προκύπτει ότι τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν μπόρεσαν να πείσουν την τρόικα για τις παρεμβάσεις που θα προωθούσαν, με αποτέλεσμα να «κουρευτούν» οι περικοπές δαπανών που θα έκαναν, όπως αναφέρει σε άρθρο της «Η Καθημερινή».

Στους δήμους, το πρώτο πακέτο μέτρων προέβλεπε εξοικονόμηση 736 εκατ. ευρώ και τώρα μόλις 298 εκατ. ευρώ. Στην Άμυνα, οι περικοπές θα έφθαναν στα 504 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον υπολογίζονται σε 403 εκατ. ευρώ. Επίσης, το κονδύλι εξοικονόμησης από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ανερχόταν στα τέλη Αυγούστου στο 1,2 δισ. ευρώ και τώρα εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η εξοικονόμηση δαπανών ανέρχεται στα 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015 - 2016) ανεβάζοντας το όφελος στα 11,418 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.

Από το σκέλος των δαπανών, εντός του 2013 θα περικοπούν τα 7,61 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Μάλιστα, βάσει αυτού του ποσού έχει καταρτιστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Για το 2014 οι περικοπές δαπανών θα ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 559 εκατ. ευρώ το 2015 και άλλων 283 εκατ. ευρώ το 2016.

Συνολικά στη διετία 2013-2014 θα μειωθεί το κονδύλι για συντάξεις κατά 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ θα περικοπούν το 2013 μόνο. Το μέτρο που θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους είναι η κατάργηση των δώρων τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται επίσης η διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων έως το 2014, το «πάγωμα» των προσλήψεων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η μείωση των επιδομάτων αλλοδαπής που λαμβάνουν όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και πολλές ακόμα επίπονες περικοπές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: