Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Όλες οι αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - «Ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες


http://newpost.gr/post/160659/ules-oi-allages-sto-neo-forologiko-nomosxedio- anasa-gia-eleytheroys-epaggelmaties/ 
«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σεσυμφωνία τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους, όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μάλιστα ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.


Ειδικότερα, στο τελικό κείμενο προβλέπεται η διατήρηση των 8 κλιμακίων για μισθωτούς καισυνταξιούχους, με αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο ισχύει ο ανώτατος συντελεστής του 45%.
 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι σχετικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις, αφού προβλέπει την πιθανότητα να μην επιβληθεί τελικά η δυσβάστακτη φορολογία του 35% από το πρώτο ευρώ, κάτι που υπολογιζόταν να φέρει στα δημόσια ταμεία 1,6 δισ.
 

Μετά τη συνεδρίαση της τρόικας η αποδοτικότητα των νέων φορολογικών παρεμβάσεωνμειώθηκε και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες «έπεσε» στα 900 εκατομμύρια ευρώ το πολύ.
 

Έτσι, σε σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συζητήθηκε η πιθανότητα να υπάρξουν δύο συντελεστές: 20% για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 35% από αυτό το ποσό και πάνω ή ακόμη και ένας τρίτος ενδιάμεσος συντελεστής στο 25%.
 

Επιπλέον γίνονται σκέψεις να εκπίπτουν από το εισόδημα το σύνολο των δαπανών και των εισφορών στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το 10% που ισχύει σήμερα.
 

Παράλληλα φαίνεται πως «κλείδωσε» ότι όσοι εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή το πολύ δύο εργοδότες να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.
 


Προωθείται παράλληλα και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία θα πέσει στο19% για τα επιχειρηματικά κέρδη και για τα μερίσματα, καταλήγοντας σε μία μέση φορολογία 35%από το 42,5% που είναι σήμερα, καθώς τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν συντελεστή 20% και τα μερίσματα 25%.
 

Παραμένουν τα οκτώ κλιμάκια φορολόγησης για τους μισθωτούς

 

Για τους μισθωτούς φαίνεται ότι τελικά η κλίμακα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουν τα οκτώ κλιμάκια, ενώ ο υψηλός συντελεστής του 45% θα επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα.
 

Όσον αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων (που αναμένεται να αποδώσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) οι κυβερνητικοί εταίροι την έχουν αποφασίσει και αναζητούν τον τρόπο απόδοσης επιδομάτων, για τα οποία όμως θα πρέπει να υπάρξει υπολογισμός των δικαιούχων από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα δοθούν μεεισοδηματικά κριτήρια.
 

Στο 15% η φορολόγηση τόκων
 

Τέλος, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεωνστο 15% από το 10% που είναι σήμερα, αλλά και η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους (αν όχι του συνόλου) των φοροαπαλλαγών των φυσικών προσώπων από την πρώτη πρώτου του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: