Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος ενόψει του Eurogroup



Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σε μία «βάση διαπραγμάτευσης», ωστόσο αναζητείται ακόμα η χρυσή τομή στο μείζον θέμα της διαγραφής τμήματος του χρέους
Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σε μία «βάση διαπραγμάτευσης», ωστόσο αναζητείται ακόμα η χρυσή τομή στο μείζον θέμα της διαγραφής τμήματος του χρέους   (Φωτογραφία:  Reuters )
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με το οποίο άλλωστε συνδέεται και η εκταμίευση της μέγα-δόσης των 44 δισ. ευρώ περίπου, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Η «μέγα-δόση» των 44 δισ. ευρώ, ίσως δοθεί σε δύο τμήματα, δηλαδή, πρώτα, εντός του Δεκεμβρίου τα  31,2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία τα υπόλοιπα.

Το κακό σενάριο λέει ότι δεν θα έχουμε τελική συμφωνία τη Δευτέρα και το θέμα θα παραπεμθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σε μία «βάση διαπραγμάτευσης», ωστόσο αναζητείται ακόμα η χρυσή τομή στο μείζον θέμα της διαγραφής τμήματος του χρέους.

Κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου Μνημονίου, χωρίς πάντως να βρουν κοινά αποδεκτή λύση για το ύψος των επιτοκίων.

Σήμερα, το επιτόκιο αυτό είναι περίπου 1,7% (Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50%).

Η πρόταση που συζητείται προβλέπει τη μείωση του περιθωρίου στο 0,20% με 0,30%, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση διαφωνεί με μία μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς, όπως λέει, δεν είναι δυνατόν χώρες που είναι σε καθεστώς Μνημονίου να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος από τις πλεονασματικές χώρες.

Επίσης, συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τμήμα, τουλάχιστον, των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα. Συνολικά, αυτά τα κέρδη εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Επαναγορά ομολόγων

Στη διάσκεψη υπήρξε συναίνεση ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος». Δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά.

Η τιμή της επαναγοράς εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο εύρος των 30 με 35 μονάδων, δηλαδή θα γίνει πρόταση αγοράς ομολόγων, για παράδειγμα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, με ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου.

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς ήδη οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι «παίκτες» θα προσπαθήσουν να πωλήσουν όσο υψηλότερα γίνεται, περιορίζοντας έτσι τα ωφέλη από την επαναγορά, που ουσιαστικά είναι ένα έμμεσο «κούρεμα» του χρέους.

Επιπλέον, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει, ενδέχεται να πλήξει και τις ελληνικές τράπεζες (κατέχουν περίπου 14 δισ. ευρώ στα νέα ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI), καθώς θα -πρέπει να- πωλήσουν αυτά τα ομόλογα σε μία τιμή, κοντά στα 4 με 5 δισ. ευρώ, αν υποθέσουμε ότι η επαναγορά γίνει στα 30 με 35 σεντς.

«Κούρεμα» μετά το 2015

Καθοριστικός παράγοντας, βεβαίως, σε όλα τα παραπάνω είναι και η συναίνεση του ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του Ταμείου φέρεται να δήλωνε στους δημοσιογράφους, πριν την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ότι το Ταμείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου συμμετείχε και ο Β. Σόιμπλε, οι πιστωτές συζήτησαν το ενδεχόμενο μερικής διαγραφής του χρέους το 2015.

Η προοπτική της μερικής διαγραφής του χρέους προτάθηκε ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα καθησυχάσει και το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την -δημόσια- αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: