Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο το θέμα της παραγραφής Διακομματική συμφωνία υπέρ Προανακριτικής για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ


Ο πρώην υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της αλλοίωσης των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ
Ο πρώην υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της αλλοίωσης των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Προς σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ κινείται η Βουλή, δεδομένης της διακομματικής συμφωνίας που υπάρχει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για την υπόθεση συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε από νωρίς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο τίθεται, πάντως, το ζήτημα της παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το ενδεχόμενο ζήτημα παραγραφής, καθώς εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει το ζήτημα της Προανακριτικής Επιτροπής.
Αν και σύμφωνα με ορισμένες δικαστικές και κοινοβουλευτικές πηγές δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας», την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα κατατεθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα.
Αν και όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής μένει να φανεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση ή αν θα καταθέσει δική του -όπως άφησε να διαφανεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ.Παπαδημούλης με δηλώσεις του στο Mega.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξελίξεις των επομένων ημερών για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συζητήθηκαν την Παρασκευή σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες στη Βουλή.
Πριν η Ιπποκράτους ανακοινώσει επισήμως τη διαγραφή Παπακωνσταντίνου, δε, παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησαν και με το πολιτικό γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου. Αφού παρέθεσαν τα δεδομένα ενημέρωσαν για τους χειρισμούς που θα ακολουθηθούν, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός από την πλευρά του με δήλωσή του ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με Τα Νέα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου από νωρίς είχαν εγκατασταθεί οι Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης και Γιώργος Κουτρουμάνης και βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Απαντες εισηγήθηκαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει άμεσα σε διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ακολούθησε αιχμηρή ανακοίνωση του πρώην υπουργού Οικονομικών με στόχο τον Ευ.Βενιζέλο, αλλά και ενδείξεις για την τακτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της 'λίστας Λαγκάρντ' σε εμένα προσωπικά. Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου. Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη 'λίστα Λαγκάρντ' από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «είναι προφανές ότι πρέπει άμεσα να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ», προσθέτοντας ότι «θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει για την υπόθεση, ενώ εξακολουθεί να βάζει στο κάδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τάσσονται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ εμμένουν και στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Μνημόνιο.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε το θέμα παραγραφής της υπόθεσης και ζήτησε «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω από τη Βουλή».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: