Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«Προσπάθεια καταδικασμένη να αποτύχει» «Φθηνό λογιστικό σχέδιο» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο Αθηνά


Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Για «σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης» και «φθηνό λογιστικό σχέδιο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σχέδιο «Αθηνά», σε θεματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, αν δεν στηθεί έπειτα από διάλογο εξαντλητικό, συναίνεση μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία σύνθεσης με τον ακαδημαϊκό χώρο» και πρόσθεσε ότι «συνεπώς καμία «Αθηνά» δεν μπορεί να περπατήσει αν πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν εκφράσουν την άποψή τους».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια προσπάθεια καταδικασμένη να αποτύχει, δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς τα δικαιώματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα, έρχεται για να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά είχαν εναντιωθεί και καταγγείλει «πελατειακές, ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις» προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην ίδρυση τμημάτων «χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο ακαδημαϊκό, αναπτυξιακό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι το «δεύτερο στάδιο» μιας «μνημονιακής απορρύθμισης» της εκπαίδευσης, με πρώτο το νόμο Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι η αριστερά στον αγώνα για «δημόσια - δωρεάν παιδεία» για «ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας» πρέπει «να ξεκινήσει ένας ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για τις αναγκαίες, ώριμες αλλαγές» και να πρωτοστατήσει «στην προώθηση μίας ριζοσπαστικής και δημοκρατικής πρότασης», τονίζοντας ωστόσο ότι για να πετύχει πρέπει να δημιουργηθούν και οι ανάλογες υλικές προϋποθέσεις.

«Είναι σα να έχουμε περάσει ένα καταστροφικό πόλεμο που έχει διαλύσει υποδομές παραγωγικές δυνατότητες, αλλά είμαστε σε καιρό ειρήνης. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Σας είπα ότι είναι δύσκολο να μπορέσει κανείς να αρθρώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαίδευση, εάν πρωτίστως δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να σταματήσει η κατακρήμνιση, η κατάρρευση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: