Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Κυπριανού
(από το protothema.gr )
... ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ...
Ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, η σύσκεψη στη Λευκωσία μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και των...
αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την οποία αναμένεται να προβεί σε πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες και να προσπαθήσει να υπάρξει συλλογική διαχείριση της κατάστασης. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσσος Μητσόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού συμμετείχαν στη σύσκεψη εκ μέρους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αντίστοιχα.   Το ΔΗΚΟ εκπροσωπεί ο Πρόεδρός του Μάριος Καρογιάν, από την ΕΔΕΚ παρίσταται στη σύσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος, από το ΕΥΡΩΚΟ ο Πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Άδωνης Γιάγκου.
Ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και με τις διοικήσεις των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.
Την ίδια ώρα, εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία πολίτες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση που Eurogroup.
Γύρω στα 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του Προεδρικού, με συνθήματα όπως «ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά» και «Δική τους η κρίση - ξεσηκωμός η λύση».
Οι διαμαρτυρόμενοι κατέλαβαν και μέρος του δρόμου, ενώ στο χώρα της διαμαρτυρίας βρισκόταν και αστυνομική δύναμη.
Οι αγανακτισμένοι πολίτες επιχείρησαν να ανακόψουν το όχημα, στο οποίο επέβαινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την στιγμή που περνούσε την πύλη του προεδρικού μεγάρου. Φωνάζοντας, χτυπούσαν με τα χέρια τους πάνω στο όχημα.
Άμεση ήταν η αντίδραση των ανδρών της ΜΜΑΔ, οι οποίοι παρενέβησαν, επιτρέποντας στο όχημα που μετέφερε τον εκπρόσωπο να περάσει την πύλη και να εισέλθει στο προεδρικό μέγαρο. Έπειτα από αυτό το περιστατικό, οι πολιτικοί αρχηγοί εισήλθαν στο προεδρικό από άλλη είσοδο.
Στο μεταξύ, νωρίτερα το απόγευμα έξω από το Προεδρικό είχε συγκεντρωθεί άλλη ομάδα πολιτών που εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμφωνία και διένειμε φυλλάδιο ενάντια στο Μνημόνιο.
Ήδη από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αναστασιάδης είχε μια πρώτη επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στο Eurogroup για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.
Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Κύπριος πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα, για να περάσουν τα νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν, έτσι ώστε να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.
Εάν τα κείμενα των νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup κατατεθούν απόψε στη Βουλή, αύριο το απόγευμα θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να περάσουν τα κείμενα των σχεδίων νόμου, θα απαιτηθεί το 75% των ψήφων στην κυπριακή Βουλή.
Εξάλλου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, υπό μορφή εφάπαξ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός» και διευκρίνισε ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή άλλους τρόπους.
«Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε: «Η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».
«Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λύσης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας» τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές».
http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: