Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αντιπαράθεση κυβερνητικών εταίρων Ενδοκυβερνητικές τριβές για το πολυνομοσχέδιο, θέμα ΦΠΑ θέτει το ΠΑΣΟΚ


O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ταραχώδης ήταν την Τρίτη η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση έθεσαν σειρά ενστάσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τηλεφώνημα του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε θέμα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, η αντιπροσωπεία πρότεινε να συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%.

Πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν ότι «η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ».

Επιπλέον, ζήτησαν να προχωρήσει η συζήτηση για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα «ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν ότι το ζήτημα τέθηκε στη συνάντηση της Τρίτης, «γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός».

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι είναι «δύσκολο να κάνουμε αλλαγές τώρα», βάζοντας στον «πάγο» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Ιούνιο. «Ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει» έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Αιχμές εκατέρωθεν
Η ενδοκυβερνητική κόντρα, που πυροδότησε η πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσει άμεση μείωση του ΦΠΑ, είχε εξελίχθηκε με διαρροές κύκλων του υπουργείου Οικονομικών και της Ιπποκράτους.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλόγιζαν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο». Τόνιζαν δε ότι είναι «δύσκολο να κάνουμε αλλαγές τώρα», βάζοντας στον «πάγο» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Ιούνιο.

Από την πλευρά τους, πηγές της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι η πρωτοβουλία υπήρξε βάσει της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί, λόγω δημοσιονομικών δεδομένων (εκτίμηση για έλλειμμα 2012 στο 6%) και χαρακτήριζαν αυτό το γεγονός ως «επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια».
«Συνεπώς», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο από όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων».
Επιπλέον, τόνιζαν ότι οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ «διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι όμως «δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».
Τι άλλο ζήτησαν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς. Τέλος, ζητούν να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα επιδώσουν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά τους τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του.
Για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων», που επίσης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Τα στελέχη της ΝΔ στη διακομματική, τέλος, ζήτησαν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα, να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, και οι Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: