Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μετά το Πάσχα ξανά η συζήτηση Αποσύρθηκε (και) η διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αποσύρει τη διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, μετά την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να την υπογράψει.

Από την κυβέρνηση έγινε γνωστό ότι το θέμα θα επανεξετασθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Η διάταξη, που θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του, ακόμη κι αν είχε δικαστική προσωρινή διαταγή ή ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση που η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν μέσα σε διάστημα εννέα μηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε εξ αρχής εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη διάταξη Μανιτάκη και διεμήνυε ότι δεν επρόκειτο να την υπογράψει, ούτε θα δεχόταν να περάσει χωρίς τη δική του υπογραφή.

Μέχρι πριν από λίγες ώρες τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΔΗΜΑΡ -από την οποία προέρχονται ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Ρουπακιώτης- εξέφραζαν αισιοδοξία ότι θα βρισκόταν λύση μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου το βράδυ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι οι προσωρινές διαταγές έχουν χάσει την προσωρινότητά τους, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εν τέλει την έκδοση αποφάσεως χρειάζεται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση θα μπορούσε να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.

Παρά την αισιοδοξία τελικώς η διάταξη αποσύρθηκε αφού προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και του τελευταίου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος αναφέρεται: «Με την συντονισμένη παρέμβαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, η διάταξη που αφορά τις προσωρινές διαταγές αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο.

» Η διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου μετά το Πάσχα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Δεύτερη απόσυρση σε μια μέρα

Λίγο νωρίτερα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης διέκοψε την σύσκεψη και ενημέρωσε ότι αποσύρεται διάταξη που προέβλεπε μείωση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ έως και 35%.

Και αυτή η διάταξη -που σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης αποσύρεται οριστικά και αμετάκλητα- περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται απόψε στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέτο στις μειώσεις συντάξεων του ΟΑΕΕ έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: