Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πεδίο μάχης η Κωνσταντινούπολη Εικόνα γενικευμένης εξέγερσης στην Τουρκία, νέες διαδηλώσεις το Σάββατο


Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ.

Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής.

Hashtag στο Twitter #occupygezi #direngeziparki #occupytaksim

  • Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία
Όλα άρχισαν την Πέμπτη από την βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας για να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων στο μητροπολιτικό πάρκο, στην πλατεία Ταξίμ, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.



Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατέρρευσε μία σκαλωσιά, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, η Κωνσταντινούπολη «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό.

Επίσης, περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ανάμεσά τους μία Τουρκάλα διαδηλώτρια λιβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Έκπληξη προκάλεσαν οι εικόνες που έδειχναν τους οργανωμένους οπαδούς των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ να κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.

Καταδικάζουν τα επεισόδια

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε προβληματισμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στις διαδηλώσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βίαιη στάση της αστυνομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του εκπροσώπου τού επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο εκπρόσωπος του Φούλε, Πέτερ Στάνο, προανήγγειλε ότι ο επίτροπος θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: