Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Guardian: "Σούπερ γιοτ και ταχύπλοα καταφτάνουν στη Μύκονο. Η Ελλάδα ξαναλειτουργεί"



Τι αναφέρει δημοσίευμα της Guardian για την ενισχυμένη τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Πόσα εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στη χώρα μας

Σούπερ γιοτ, σκάφη αναψυχής και ταχύπλοα, καταφθάνουν στο γραφικό λιμάνι της Μυκόνου εδώ και πολύ καιρό. Έτσι, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι το παγκοσμίου φήμης νησί του Αιγαίου αναμένεται φέτος να υποδεχθεί 1 εκατομμύριο τουρίστες. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian σε σημερινό εκτενές δημοσίευμα - ανταπόκριση από την Αθήνα.
«Δεν ήταν έτσι πέρσι ή πρόπερσι. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών που καταφθάνουν στο λιμάνι και η τουριστική περίοδος μόλις ξεκίνησε» επισημαίνει στην εφημερίδα ο λιμενάρχης Μυκόνου, υποπλοίαρχος Νικόλαος Ζυγούρης.
Σύμφωνα με τη Guardian, μπορεί η οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι πολίτες της να πλήττονται από το βαρύτερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί σε περίοδο ειρήνης σε ανεπτυγμένη χώρα της δύσης, «αλλά όλα δείχνουν πως η Ελλάδα ξαναλειτουργεί».
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «μετά από τρία χρόνια με επεισόδια, απεργίες, κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, η χώρα φέτος περιμένει 17 εκατομμύρια τουρίστες. Αριθμός ρεκόρ που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο οι ταξιδιώτες με κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι μάλιστα έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά 40%. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν «προσθέσει» 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις στις πτήσεις τους για Ελλάδα. Φέτος, μόνο από τη Ρωσία αναμένονται 1,2 εκατομμύρια τουρίστες, ποσοστό αυξημένο κατά 230%. «Αυτό το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που ο ΣΕΤΕ απασχολεί 20 άτομα από το προσωπικό του απλά για να βοηθούν στην έκδοση βίζας» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στη βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση στην τουριστική κίνηση οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας για πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.
Επίσης αυξημένες είναι και οι κρατήσεις από τη Γερμανία, κατά 15%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται και στην παρότρυνση της καγκελαρίου Μέργκελ προς τους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα επέλεξε την Αθήνα για να πραγματοποίησει την πρώτη πτήση του νέου αεροσκάφους της Β747-8, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου.
Η σημασία του τουρισμού
Όπως υποστηρίζει η Guardian οι αφίξεις των τουριστών έχουν πολύ μεγάλη αξία για την Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της και ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, με ρεκόρ στην ανεργία που φτάνει το 28%, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Οι Έλληνες έμαθαν πολλά από την κρίση
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες έχουν μάθει πολλά από την κρίση και προσπαθούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προκειμένου να προσελκύσουν πιο εύπορους τουρίστες. «Η κρίση μας έχει μάθει να μην παίζουμε με τους πελάτες μας» επισημαίνει στη Guardian ο γιος του πρώτου ξενοδόχου της Μυκόνου και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ανδρέας Φιορεντίνος. «Μας έχει κάνει πιο ενήμερους. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα του τουρισμού στην οικονομία μας» προσθέτει, όμως σημειώνει ότι το μοντέλο «άμμος, ήλιος, θάλασσα» έχει ξεπεραστεί. Για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού η χώρα θα πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα και τις αγκυλώσεις του δυσκίνητου κράτους, σύμφωνα με τον κ. Φερεντίνο. Ο ίδιος παραπέμπει στο παράδειγμα της Δήλου, όπου ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 15.00, αλλά και τη Μυκόνου, όπου επί 20 χρόνια καθυστερεί η δημιουργία νέας μαρίνας.
Στροφή προς την ποιότητα
Για τον κ. Ανδρεάδη η ποιότητα είναι το κλειδί, προκειμένου να διατηρηθεί η ενισχυμένη τουριστική κίνηση. Αυτό, σύμφωνα με τη Guardian, παρατηρείται, ήδη, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η περίφημη παραλία της Μυκόνου Super Paradise, στην οποία «δίνεται πια έμφαση στις βελτιωμένες υπηρεσίες».
Στη συγκεκριμένη παραλία, λειτουργεί ένα μπαρ, προσφέρονται υπηρεσίες μασάζ, καινούργιες ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μάλιστα, για ανθρώπους όπως ο κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος διατηρεί μία ταβέρνα στην παραλία εδώ και 40 χρόνια, η νέα εμφάνιση της παραλίας ήταν αναγκαία για την επιβίωσή της. «Φέτος έπρεπε να τα κάνουμε όλα. Ακόμη και να καθαρίσουμε την παραλία, καθώς το κράτος δεν ήταν σε θέση να μας βοηθήσει. Αλλά στη ζωή όλα αλλάζουν. Η κρίση έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Οι τουρίστες μας έχουν αλλάξει και εμείς το ίδιο» επισημαίνει ο κ. Ξυδάκης στη βρετανική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: