Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Στους 525 οι νεκροί των χθεσινών συγκρούσεων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό...


Τουλάχιστον 525 νεκροί είναι ο επίσημος απολογισμός των χθεσινών ταραχών στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Από τους νεκρούς, οι 482 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι αστυνομικοί. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

H ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον...
εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι νεκροί είναι περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό, καθώς το υπουργείο Υγείας αναφέρει συνήθως μόνο τα πτώματα που έχουν περάσει από νοσοκομεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο σήμερα, μια ημέρα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τα μέλη τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους», αναφέρει σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση, ενώ ομάδα υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων πυρπόλησε κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο.

Πορεία διοργάνωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, διαμαρτυρόμενοι για τα αιματηρά επεισόδια.

«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα Πέμπτη σε δύο επαρχίες της Αιγύπτου από οπαδούς του Μόρσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας νεαρός αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρες σε επίθεση εναντίον μιας λέσχης της αστυνομίας στο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ασιούτ, στην κεντρική Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν εν τω μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τα «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Η χθεσινή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι υποστήριξε στην ιστοσελίδα της ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες παρά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις στρατιωτικές αρχές, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.

Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης όλη η χώρα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα, 20:00 και 07:00 στην Ελλάδα) οι Αρχές επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Το μέτρο ισχύει μέχρι νεοτέρας σε επαρχίες με αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων την Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλίγια, αλλά και σε όλο το εύφλεκτο τις τελευταίες εβδομάδες Σινά.

«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του στρατού.

Στο μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 άτομα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Διεθνής καταδίκη και ταξιδιωτικές οδηγίες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.

Εκ μέρους της ΕΕ, η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Aπό τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο «κόσμος παρακολουθεί» τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

Αλλά και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι τα «θλιβερά γεγονότα» δεν βοηθούν, ώστε η χώρα να βρει το δρόμο της. «Ο δρόμος της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι για να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ενώ ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Κίνα είναι «πολύ ανήσυχη» για τις εξελίξεις και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Σε άλλο μήκος κύματος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που μετέδωσε αργά το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν: «Τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους».

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε στο Βατικανό για τα θύματα των αιματηρών επεισοδίων στην Αίγυπτο, καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στη χώρα αυτή.

«Πολύ οδυνηρές ειδήσεις έρχονται δυστυχώς από την Αίγυπτο. Επιθυμώ να προσευχηθώ για τα θύματα, τις οικογένειές τους, τους τραυματίες και αυτούς που υποφέρουν», δήλωσε ο πάπας από τη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο. «Ας προσευχηθούμε μαζί για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση σ' αυτή την αγαπημένη γη», πρόσθεσε.

Στη Ρώμη, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο κάλεσε το απόγευμα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» την Τετάρτη.

Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Μόρσι κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: