Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αγώνας δρόμου στην Ουάσινγκτον «Διψήφιος» ο αριθμός χωρών υπέρ της επέμβασης στη Συρία, λένε οι ΗΠΑ


«Διψήφιος» ο αριθμός χωρών υπέρ της επέμβασης στη Συρία, λένε οι ΗΠΑ
Ο Τζον Κέρι βρίσκεται στην Ευρώπη για σειρά επαφών με ομολόγους του   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Κορυφώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο συριακό ζήτημα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, εκτίμησε ότι οι χώρες που είναι υπέρ της επέμβασης «κινούνται σε διψήφιο αριθμό».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει τη δική του «σταυροφορία» να πείσει το Κογκρέσο με διάγγελμα, αλλά και συνεντεύξεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα παραχωρήσει συνεντεύξεις τη Δευτέρα σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στη βραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών. Παράλληλα, την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρόντος του Τζον Κέρι, οι επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης κάλεσαν την Ουάσινγκτον να περιμένει την έκθεση της αποστολής πραγματογνωμοσύνης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

Πάντως, ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γάλλο ομόλογό του, τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα να παραμείνουμε σιωπηλοί» μπροστά στα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια στιγμή που θυμίζει Μόναχο» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική του «appeasment» στην οποία κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 1930, αποτυγχάνοντας να σταματήσουν την επέλαση του Χίτλερ.

Ο Κέρι συνεχίζει τον διπλωματικό του μαραθώνιο στην Ευρώπη με επαφές στο Λονδίνο.

Λονδίνο: Επικίνδυνη η αδράνεια

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τζον Κέρι κινήθηκε και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ. Μιλώντας στο BBC, o Χέιγκ είπε ότι η αδράνεια είναι πιο επικίνδυνη από τη δράση.

«Ο κίνδυνος των χημικών όπλων ξεπερνά το θέμα της Συρίας» συνέχισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων (όπου απορρίφθηκε η στρατιωτική ανάμειξη της Βρετανίας) εκτός και αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Τεχεράνη: Απομονωμένες οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν βρίσκεται στη Βαγδάτη, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από το συριακό.

Ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι όσο ποτέ άλλοτε απομονωμένος μιας και απέτυχε στην πρόσφατη Σύνοδο της G20 να πείσει τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να συμμετέχουν σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

«Αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ και η ομάδα χωρών που τάσσεται υπέρ του πολέμου είναι αντιμέτωπες με απομόνωση για τη βούλησή τους να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο και τα πραάνομα μέσα για να προωθήσουν την εξωτερική τους πολιτική» πρόσθεσε ο Ζαρίφ, του οποίου η χώρα είναι στενή σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ και αμφισβητεί τις κατηγορίες εναντίον του ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε επίθεση κοντά στη Δαμασκό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: