Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κοινή Υπουργική Απόφαση Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων τις ημέρες με αιθαλομίχλη


Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων τις ημέρες με αιθαλομίχλη
Τα έκτακτα μέτρα θα ενεργοποιούνται όταν τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και συστημάτων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτήρια, καθώς και μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα επιβάλλονται τις ημέρες με αιθαλομίχλη, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο ΦΕΚ πρόκειται επίσης να δημοσιευτεί απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης.

Δείτε επίσης: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση για το δωρεάν ρεύμα τις ημέρες με αιθαλομίχλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα έκτακτα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Θα  ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα όταν τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων.
  • Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
  • Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτήρια του Δημοσίου, με εξαίρεση τα νοσοκομεία.
  • Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.
Με την ξεχωριστή απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος, με ξεχωριστή απόφαση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας και Δήμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: