Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία...


Την έντονη αντίδραση πολιτικών κομμάτων έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ...
υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας την ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία με την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «αφόρητη πρόκληση, όχι μόνο προς την Κύπρο, αλλά κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά συλλογικά και θεσμικά όργανα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη μέλη πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κοινοποιήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα, ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη ανοχή προς αυτές τις συμπεριφορές της Άγκυρας προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισοδυναμούν με συνενοχή».

Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία φανερώνει ξεκάθαρα και τη μορφή λύσης, που επιδιώκει στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε, «εάν είναι με αυτή την Τουρκία, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένουν να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: