Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ποινικές διώξεις κατά 19 μελών των διοικήσεων της ΕΑΣ...


Ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημόσιου ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς κατά...
19 ατόμων μέλη των διοικήσεων της ΕΑΣ την περίοδο 2006-2010.

Κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ καθώς έδιναν αποζημιώσεις έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης από την επιχείρηση . Κι αυτό παρόλο που πλην του σχετικού νομού περί εταιριών κοινής ωφέλειας υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία είχε προκαλέσει και αποδεχτεί το ΥΠ. Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημιά τουλάχιστον 11 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η ΕΑΣ πάνω από 40 εκ. ευρώ γι αυτό.

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010. Οι 19 κατηγορούμενοι στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος υποστήριξαν ότι η ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις. Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές ως προς αυτό υπήρχε όχι μόνο η γνωμοδότηση του 2006 αλλά και με το ίδιο περιεχόμενο το 2012.

Συνολικά βάσει της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκ ευρώ , εκ των οποίων τα 40 εκ. μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: