Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Συναγερμός στην Κεφαλονιά Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά


Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τον νέο σεισμό στην Κεφαλονιά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα:
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει πάλι η περιοχή της Κεφαλονιάς μετά και τον ισχυρό σεισμό των 5,7 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται ότι έχουν οι σεισμολόγοι που μίλησαν στον ΒΗΜΑ 99,5. Οι καθηγητές Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξαν ότι η δόνηση δημιουργεί νέα δεδομένα που θα πρέπει να εξεταστούν και κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν προληπτικά έξω από τα σπίτια τους.

Ο Άκης Τσελέντης, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, κάνοντας λόγο για μετασεισμό των 5,9 της περασμένης Κυριακής.

Μιλώντας και στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας, είπε χαρακτηριστικά: «Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν».

Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς.

«Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου.

Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η ιευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.

«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί ακόμη και του ιδίου μεγέθους, περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

«Όλα τα μελετάμε» υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους.

«Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» κατέληξε.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος.

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει πολύ. Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κ. Παπαζάχος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: