Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων Ακαρπες οι συναντήσεις Στουρνάρα με αγρότες


Ακαρπες οι συναντήσεις Στουρνάρα με αγρότες
  (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Άκαρπες απέβησαν και οι δύο συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπείες αγροτών, οι οποίοι σχεδιάζουν την κλίμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Αρχικώς, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με την «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», η οποία και θα προτείνει προς τον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.
Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.
Στην συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία επίσης απέβη άκαρπη.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να ισχύει για αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Επίσης, ο κ. Μπούτας κατήγγειλε ότι «γίνεται ύπουλη προσπάθεια από παλιά θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, να θολώσουν τα αιτήματα των αγροτών με μπλόκα- μαϊμού».
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες αγρότες ανταποκρίθηκαν για ακόμη μία φορά στην πρόσκληση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας και συμμετέχουν σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, έχοντας αποκλείσει, πεζή, την Εθνική Οδό. Μεταξύ των αγροτών επικρατεί απογοήτευση, καθώς ενημερώθηκαν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων τους στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέβη άκαρπη και, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα είναι «μηδέν σε όλα».
Η απάντηση, ανέφεραν, θα δοθεί από το σημερινό συλλαλητήριο, με το συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού επί δύο ώρες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: