Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Νέα φόρμουλα για το γάλα Σε ανοικτή γραμμή Χατζηδάκης-Τσαυτάρης για να μην χυθεί η καρδάρα


Σε ανοικτή γραμμή Χατζηδάκης-Τσαυτάρης για να μην χυθεί η καρδάρα
Oι Κωστής Χατζηδάκης και Ευ.Τσαυτάρης   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Στη σκια της παραίτησης του Μάξιμου Χαρακόπουλου, αλλά και της ξεκάθαρης θέσης βουλευτών ότι δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο άρθρο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης φαίνεται ότι κατέληξαν σε νέα συνταγή για το γάλα, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Όπως μετέδωσε το Mega, το βράδυ του Σαββάτου, συνεχείς ήταν οι συσκέψεις των δύο υπουργών, ώστε να υπάρξει συμβιβαστική πρόταση.

Αυτή θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Κυριακή με τη μορφή νέας διατύπωσης στο νομοσχέδιο που να ικανοποιεί και τους διαφωνούντες βουλευτές.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε πει: «Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στη βάση της κοινής λογικής. 

» Να σημειώσω ότι κάθε άλλο σκοπό έχουμε από το να βλάψουμε. Το ελληνικό σήμα και το γάλα ημέρας είναι αποδεικτικό των προθέσεων, αλλά δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ότι έχουμε ακριβότερο γάλα 34% από τον μέσο κοινοτικό όρο και φαντάζομαι ότι όλοι θα δείτε το υπουργείο έχει δίκιο.»

Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε το 82% από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ ένα ακόμα 8% υιοθετήθηκε μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Μέσα σε αυτό το ποσοστό ειναι και οι προτάσεις για τα φάρμακα και το γάλα.

Είπε ότι η μελέτη ανατέθηκε στον ΟΟΣΑ, λόγω του ότι είναι ένας αξιόπιστος διεθνής Οργανισμός και κόστισε 936.000 ευρώ. «Είναι το 1/2 από το ημερήσιο έλλειμμα του ΟΣΕ, για το οποίο ορισμένοι δεν έχουν καμία αντίρρηση να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος» είπε χαρακτηριστικά.

«Με την απελευθέρωση ενισχύεται η δημιουργικότητα του Έλληνα και θα έχουμε πτώση των τιμών έτσι ώστε να υπάρξει ορατό όφελος στον καταναλωτή σε περίοδο κρίσης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι οι αντιδράσεις δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς θίγονται μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια.

Κατηγόρησε μάλιστα την Αντιπολίτευση ότι «θέλει να συνεχίσει τα λάθη που μας οδήγησαν μέχρι εδώ και τα οποία τα κόμματα που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσαν τις δεκαετίες του 1990, του 1980 και του 1970 θέλουν να διορθώσουν.»

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι πολλές από τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αποτελούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αφού ο καταναλωτής θα δει μειώσεις τιμών σε φάρμακα, βιβλία, γάλα.

«Γιατί είναι κακό να καταργούνται μια σειρά από περιττές διοικητικές διαδικασίες στα απορρυπαντικά, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, εις βάρος του καταναλωτή; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι;

» Γιατί είναι αρνητικό να καταργούμε μια σειρά υποχρεώσεις στην αγορά τσιμέντου και να έχουμε το προνόμιο της ακρίβειας; Γιατί να μην καταργούμε περιττούς περιορισμούς στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, (αποστάσεις από αεροδρόμια και χιονοδρομικά κέντρα κλπ.) όταν θέλουμε να επενδύσουμε στον τουρισμό; Είναι καταστροφικό να επιχειρούμε να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Ιταλία, όταν έχουμε αυτή την καταστροφική κρίση;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, τέλος, στις επιθέσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. «Εδώ δεν μιλάμε για πολιτική κριτική. Υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και βαριές προσωπικές επιθέσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Στην Ελλάδα είμαστε λίγοι, και γνωριζόμαστε. Και ξέρουμε ποιοι είμαστε οι καθαροί και ποιοι όχι. Ξέρουμε ότι τέτοιες προσωπικές επιθέσεις δεν μας αγγίζουν.

» Τις επιθέσεις σε λίγες μέρες κανείς δεν θα τις θυμάται. Ούτε καν αυτοί που τις έκαναν. Ο καταναλωτής θα θυμάται την θετική επίδραση στην καθημερινότητά του.»

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο στις Επιτροπές
Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής-Εμπορίου της Βουλής.
Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (που έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση).

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει περίπου μέχρι τις 23:00, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: