Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Και νέα διαφορετική δημοσκόπηση

Και νέα διαφορετική δημοσκόπηση
Οι Έλληνες διεκδικούν καλύτερη διακυβέρνηση αλλά δεν θέλουν... επανάσταση. Η δημοσκόπηση της εταιρείας E- Voice που κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύει το Σάββατο το «Παρασκήνιο», προσφέρει μια εξαιρετική υπηρεσία στον προσπάθεια ανάλυσης των δεκάδων ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των διαθέσεων ή των «πολιτικών καταβολών» των ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνουν «αναποφάσιστοι».
Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές δεν είναι μεγάλη, εξακολουθεί να παραμένει στα όρια του «στατιστικού λάθους». Το 18% των ψηφοφόρων επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το 16,9% τη Νέα Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με ποσοστό 7,5%, και ακολουθεί η Ελιά με 6,7% και η Χρυσή Αυγή με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και η δημοκρατική Αριστερά με 1,8%. "Άλλο κόμμα" απαντά το 14% των ερωτηθέντων.
Όσο αφορά την νεοσύστατη ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ που προσπαθεί να στεγάσει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, ανταποκρίνεται, όπως αναφέρθηκε, στις προσδοκίες του 6,7% των ερωτηθέντων. Εντύπωση προκαλεί ότι το ΠΟΤΑΜΙ, του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη προσελκύει το 7,5% των ερωτηθέντων και φαίνεται ότι είναι ικανό να «σηκώσει από τον καναπέ της αποχής» το 9,8% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Η έρευνα αποτυπώνει μία τάση «χαλαρής ψήφου» όπως συμβαίνει συνήθως στις Ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια ο «δημοψηφισματικός χαρακτήρας» που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να προσδώσει στις κάλπες της 25ης Μαίου, φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτός από το εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 1,1% της ΝΔ σε ποσοστά όμως που θυμίζουν περισσότερο τις εκλογές του Μαΐου 2012, παρά τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου 2012.
Επόμενο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η δυναμική των δύο μονομάχων. Το ποσοστό συσπείρωσης των οπαδών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται λίγο πάνω από το όριο του 50% (1 στους 2 ψηφοφόρους τους), ενώ η τάση ψήφου προς τα μικρότερα κόμματα που αναφέρονται ως «Λοιπά» είναι πολύ υψηλή (14%).
Ποσοστό 8,1% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο. Ωστόσο, στο ειδικό ερώτημα που τέθηκε, ειδικά γι' αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, ως προς το ποια κόμματα «θα μπορούσαν να ψηφίσουν», προκύπτει επίσης μία τάση πανσπερμίας προς διάφορα κόμματα, με σημαντική καταγραφή όμως υπέρ της ΕΛΙΑΣ (19,3%) και ακολουθούν η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ με 15,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 9,6% και φαίνεται να υστερεί στο κομμάτι αυτό των ψηφοφόρων έναντι της ΝΔ.
Οι ψήφοι που συγκεντρώνει το ΠΟΤΑΜΙ προέρχονται από το 13,3% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 9,8% όσων δεν είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο 2012 (αποχή), χωρίς να αγνοείται φυσικά το 7,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 5,3% των ψηφοφόρων ΝΔ που επίσης δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν το νέο κόμμα. Ηλικιακά, ο κύριος όγκος προέρχεται από την κατηγορία όσων είναι 35-44 ετών (12%), αλλά και τις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών (8,9%).
Τέλος, στο ερώτημα που τέθηκε ποια από τα νέα κόμματα που σχηματίζονται μπορούν να παίξουν ρόλο στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό κατά τη γνώμη των ψηφοφόρων, το ΠΟΤΑΜΙ συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις (31,2%) ακολουθούμενο από την ΕΛΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ (19,1%) τη ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (15%),ενώ η ΈΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ του Β. Πολύδωρα περιορίζεται στο 6,5%.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
πηγή:paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: