Βόμβα Ανδρέα Λοβέρδου: Αν ο λαός καταψηφίσει τις δυνάμεις που δεν θέλουν εκλογές, τότε θα έχει επιλέξει γενικές βουλευτικές εκλογές αμέσως. Τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο
Η δημοκρατική παράταξη είναι χρήσιμη αλλά δεν θα γίνει και βολική
Θα υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις μου ενα ενιαίο μέτωπο για την παράταξη και ενα ενιαίο μέτωπο για τον τόπο
Συνέντευξη στην εφημερίδα newsmail.gr
Ο πρόεδρος της συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος ορθά κοφτά θέτει το δίλλημα των επερχόμενων εκλογών. Αν καταψηφιστούν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που δεν θέλουν εκλογές τότε αλλη λύση δεν υπάρχει, εκλογές το συντομότερο Ιούνιο ή Σεπτέμβριο, αναφέρει καθώς τονίζει οτι η δημοκρατική παράταξη ειναι χρήσιμη δεν θα γινει ομως δεκανίκι του καθενός.
Περιγράφει ο ιδιος γιατί συμμετέχει στο νέο σχήμα της ελιάς , αλλά ακόμη περισσότερο τι θα γινει στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν ειναι θα ειναι ικανοποιητικά. Θα αναλυθεί τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών και θα έχει πολικές συνέπειες.
Περιγράφει ο ιδιος γιατί συμμετέχει στο νέο σχήμα της ελιάς , αλλά ακόμη περισσότερο τι θα γινει στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν ειναι θα ειναι ικανοποιητικά. Θα αναλυθεί τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών και θα έχει πολικές συνέπειες.
Κυρίε πρόεδρε, συμμετέχετε στις ευρωεκλογές ως κόμμα με επτά υποψηφίους για την ευρωβουλή μεσα απο την ελια . Το ερώτημα που τίθεται ειναι το εξης : Τι παραπάνω εχει η ελια απο το ΠΑΣΟΚ για να συμμετέχετε απο κοινού στις ευρωεκλογές με το κόμμα απο το οποίο σας έδιωξαν ;
Το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» είναι ένα ανανεωμένο, όπως όλοι παραδέχονται, ψηφοδέλτιο, που εκφράζει το στόχο και το όραμά μας για μια ενωμένη Παράταξη που θα δίνει απαντήσεις στα καίρια προβλήματα του πολίτη. Εδώ και τώρα και με τρόπο πειστικό. Το ψηφοδέλτιο, στο οποίο εισέφεραν ιδέες και πρόσωπα οι συλλογικότητες που συνδημιούργησαν την «Ελιά» (κόμματα και κινήσεις) είναι ενιαίο και αδιαίρετο και εκφράζει ακριβώς την ευρύτερη συμπαράταξη που επιδιώκουμε ύστερα από τον κατακερματισμό της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Στον κατακερματισμό αυτό, το ΠΑΣΟΚ εξακολούθησε να αποτελεί τον κυρίαρχο πολιτικά παίκτη του χώρου. Άλλωστε σε κάθε ευκαιρία, μετα τη διαγραφή μου, έλεγα πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθούμε. Η ώρα ήρθε και στη συνένωση δυνάμεων που επιχειρούμε, οικοδομούμε με σταθερό τρόπο την Δημοκρατική Παράταξη του αύριο.
Συμβάλετε με την πολιτική σας δύναμη στην ΕΛΙΑ οταν ξέρετε οτι η κεντροαριστερά γενικότερα δεν "πουλάει" γιατι εχει κακοχαρακτηριστεί. Μετά την ΕΛΙΑ κ. Πρόεδρε τι θα γίνει ποια θα ειναι η προοπτική της για το επόμενο διάστημα;
Συμβάλουμε με την πολιτική μας δύναμη, την αξιοπιστία του λόγου και την παρακαταθήκη του έργου που έχουμε επιτελέσει, υπέρ των πολιτών και έχοντας τιμήσει την εντολή τους και τιμηθεί από την εμπιστοσύνη τους, στο μόνο δρόμο που αξιολογούμε ως ωφέλιμο για τη χώρα πρώτα και την παράταξη έπειτα. Η «κεντροαριστερά» όπως την αναφέρετε περνά κρίση αξιοπιστίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο του δυτικού κόσμου και πάντως της Ευρώπης. Στη χώρα μας τα συμπτώματα είναι εντονότερα, λόγω του βάθους της κρίσης, όμως η τάση υπάρχει διεθνώς. Η μάχη είναι δύσκολη. Αρχικά ο στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων και σε δεύτερο χρόνο, μετά τις ευρωεκλογές, η επαναφορά μας σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Αν πάμε σχετικώς καλά στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με τις δημοτικές, τότε η μετεκλογική ΕΛΙΑ μπορεί να καταστεί ο χώρος και για άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως πχ η ΔΗΜΑΡ.
Περιγράψτε μου σας παρακαλώ πολύ τις επόμενες κινήσεις αν η ελια καταφέρει και κρατηθεί στις ευρωεκλογές σε ενα αξιοπρεπές ποσοστό της τάξης περίπου πάνω απο 5-5,5%
Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε μια τέτοια λογική και συζήτηση, αναλύοντας ποσοστά και σενάρια. Οι εκλογές απέχουν λιγότερο από ένα μήνα και προσδοκώντας την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, δεν προεξοφλούμε τίποτα. Θα δούμε ποιά είναι η απόφαση του λαού και αναλόγως θα πράξουμε. Γιατί στις ευρωεκλογές ο λαός δεν στέλνει μηνύματα, αλλά παίρνει αποφάσεις. Πχ αν ο λαός καταψηφίσει τις δυνάμεις που δεν θέλουν εκλογές, τότε θα έχει επιλέξει γενικές βουλευτικές εκλογές αμέσως. Τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, αλλά ψήφος αποφάσεων. Οι πολίτες πρέπει να έλθουν σε επαφή με αυτή τη μεγάλη αλήθεια και να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους. Η Δημοκρατική Παράταξη στεναχώρησε τους πολίτες, αλλά και η ίδια βασανίζεται. Παρακμάζει. Δεν πρόκειται και να υφιστάμεθα την αυστηρή απέναντί μας λαϊκή ετυμηγορία και να συνεχίζουμε να παίρνουμε ευθύνες, κάνοντας σαν να μην συμβαίνει τίποτε.
Σε αντίθετη περίπτωση τι θα πρέπει να γίνει, ή τι θα γίνει , έχετε ιδέα;
Όπως σας είπα, σε κάθε περίπτωση θα αναλυθεί αμέσως το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών και αυτό θα έχει πολιτικές συνέπειες. Πάντοτε έτσι συνέβαινε. Η Δημοκρατία και η ιστορική εξέλιξη δεν έχουν ούτε αδιέξοδα, ούτε σταματούν ποτέ. Και η Δημοκρατική Παράταξη, πάντοτε παρούσα και με βαρύνουσα σημασία στις εξελίξεις του τόπου, θα βρει σε κάθε περίπτωση το βηματισμό της.
Στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς προχωρήσει σε ανασχηματισμό την επόμενη των ευρωεκλογών οπως ακούγετε , η θέση η δική σας ποια ειναι; Πρέπει να μπείτε στην κυβέρνηση ή θα μπείτε αν σας καλέσει ο κ. Σαμαράς;
Κατανοώ τη δημοσιογραφική σας υποχρέωση που επιτάσσει την υποβολή παρόμοιων ερωτημάτων. Τίποτα δεν μπορούμε να συζητήσουμε όταν επίκειται η κυρίαρχη έκφραση γνώμης από τον ελληνικό λαό. Από εκεί και μετά, ο γνώμονάς μου είναι σταθερός και έχει εκφραστεί: Ένα Ενιαίο Μέτωπο για την Παράταξη και ένα Εθνικό Μέτωπο για τον τόπο. Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι αφηρημένα και γενικά. Με πολιτικούς στόχους, συγκεκριμένες συμμαχίες και χρονοδιαγράματα. Ξαναλέω όμως: με κριτήριο την απόφαση του λαού στις 25 Μαΐου. Η Δημοκρατική Παράταξη είναι αποδεδειγμένα χρήσιμη Παράταξη, αλλά δεν θα γίνει και " βολική", σαν δεκανίκι του καθενός. Αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε μια θετική για μας λαϊκή ετυμηγορία.
Απο τι πάσχει κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση κ. Λοβέρδο;
Η Κυβέρνηση, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό και στη δουλειά των προηγούμενων Κυβερνήσεων, έχει να επιδείξει επιτυχίες. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έγκαιρα το είχα υποδείξει ως πραγματικό) είναι μια σημαντική στροφή. Αυτές οι επιτυχίες όμως, η ίδια η μεταστροφή του διεθνούς κλίματος (που δεν επετεύχθη μόνο λόγω της προσπάθειάς μας, αλλά και λόγω ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων), πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτή και στην ιδιωτική οικονομία. Στην τσέπη δηλαδή των πολιτών. Αλλιώς δεν γίνεται, το έδαφος θα παραμείνει ελώδες. Πάνω σε αυτό, έχω ασκήσει σκληρή κριτική, όσο και συγκεκριμένες προτάσεις και γι' αυτό δικαιούμαι να μιλώ. Αυτή είναι η βασική αδυναμία της Κυβέρνησης. Ενώ ήρθε ως «κήρυκας της Ανάπτυξης», μέσω των πια «Ζαππείων» και των «ισοδυνάμων μέτρων», επέμεινε σε μια μονοδιάστατη πολιτική, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση.
http://egiakoumis.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου