Αθήνα
«Η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό φόρουμ στην Αθήνα για τη θαλάσσια συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων της, βγαίνει από την κρίση ενώ έχει «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της στο ευρώ.
«Τα ελλείμματα του χθες έχουν γίνει πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο με μεγάλη περιφερειακή σπουδαιότητα», κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδιαφέρει την Κίνα και γεωπολιτικά και επενδυτικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια μέσω της θάλασσας και μιλώντας για τη σημερινή εποχή, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και λόγω της ισχυρής ναυτιλίας, αλλά και της καίριας θέσης της.
Επενδυτικές συμφωνίες
Επίσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει, με εταιρείες όπως η ZTE και η HP και έκανε λόγο για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση της Cosco. Σημείωσε, δε, ότι εκτός από τα λιμάνια υπάρχουν και τα αεροδρόμια, όπως στην Αθήνα και το Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος για την Κίνα.
«Και οι δύο λαοί μας έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια ήταν το πιο ασταθές σημείο της περιοχής μας. Σήμερα η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί και αναδεικνύεται ήδη σε σταθερό σημείο σε μία ανήσυχη περιοχή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια προς τον κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
«Η χώρα σας το απέδειξε, όταν μας στάθηκε την ώρα της δικής μας δυσκολίας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ. Αυτή η φιλία ήταν πάντα το συναίσθημα του ελληνικού λαού για τον κινεζικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κινεζικός λαός έχει το ίδιο αίσθημα φιλίας για τον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτήν τη φιλία θα χτίσουμε συνεργασία δημιουργική και ωφέλιμη για όλους μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της άφιξης του κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς μαζί του.
Κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ για τη θαλάσσια συνεργασία, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση με το χρέος της, η Κίνα δεν δίστασε να τη βοηθήσει, επισημαίνοντας ότι η ασιατική χώρα είναι σταθερός επενδυτής.«Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες» συνέχισε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι σαν να βοηθά τον εαυτό της.
Πειραιάς, το μαργαριτάρι της Μεσογείου
Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, χαρακτήρισε το λιμάνι «μαργαριτάρι της Μεσογείου» και υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου, ενώ σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα ωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη.
Στο ελληνοκινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και αυτό αντικατοπτρίζεται σε σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.
«Βρίσκεται σε σαφή πορεία ανάκαμψης. Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν στην οικονομία στέλνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές. Το ελληνικό success story είναι το μόνο story» είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Κίνα αποτελεί βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.
Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ (Gao Hucheng), εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε κάθε τομέα.
Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η θάλασσα έπαιζε πάντα κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας.
Γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο
Με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σας υποδέχομαι ως έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Οι χώρες μας, χώρες δύο μεγάλων πολιτισμών, που έδωσαν πολλά στον κόσμο, συνεργάζονται και σήμερα έχοντας κοινά συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι η επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα δείχνει, όπως του είπε χαρακτηριστικά, τη βούληση για συνέχιση αυτής της συνεργασίας.
Ο κινέζος πρωθυπουργός απάντησε εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ στον κ. Παπούλια.
«Τις δύο ημέρες που βρίσκομαι εδώ, έχω νιώσει την ιστορική βάση της ειλικρινούς φιλίας μας» είπε ο Λι Κετσιάνγκ προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του είναι η πρώτη στην Ελλάδα, καθώς «είχα έντονη την επιθυμία να την επισκεφθώ, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας μας αλλά και προσωπικά γιατί θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό. Εξοχότατε, σάς θεωρούμε παλιό καλό φίλο της Κίνας» είπε ο Λι Κετσιάνγκ στον κ. Παπούλια. «Έτσι νιώθω κι εγώ» ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον Λι Κετσιάνγκ, στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, που συνόδευσε τον κ. Κετσιάνγκ, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου