Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση Πέρασε επί της αρχής από την επιτροπή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»


Πέρασε επί της αρχής από την επιτροπή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ ολοκληρώθηκε σε Α' ανάγνωση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική αναπτυξιακή τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας προς όφελος των καταναλωτών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε ξεπούλημα και διάλυση της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης και ζητά την απόσυρση του.
Η Β' ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εισηγητή του, Θανάση Πετράκου, επανέλαβε το αίτημά του για απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ.
«Εμείς λέμε ότι είστε μειοψηφία, δεν εκπροσωπείτε τίποτα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το κάνετε. Αν έχετε τα κότσια, να αφήσετε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει αν θέλει ή όχι να προχωρήσετε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού δικτύου της χώρας. Σας το λέμε από τώρα, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υλοποιηθεί. Εμείς δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αντιπαλέψουν τα σχέδια σας για να μην υλοποιηθούν» κατέληξε ο κ. Πετράκος.
«Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι όλη αυτή η κρίση την οποία βίωσε η ελληνική κοινωνία, δεν δίδαξε τίποτα σε αρκετούς από εμάς» επισήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.
Παράλληλα, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για στέρηση ποιοτικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει μια αντιπολιτευτική μικροκομματική τακτική με κραυγές και συνθήματα χωρίς να καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Ρήγας τόνισε, πάντως, ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες και αναγκαίες διασφαλίσεις και δεσμεύσεις, ώστε να πειστούν όσοι στηρίζουν αυτό το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα ότι θα προχωρήσει πάνω σε γερές βάσεις προς όφελος της κοινωνίας.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές επενδύσεις σε αυτό θέμα. Το 'μπλάκ άουτ' θα μεταφερθεί και στην πολιτική ομαλότητα. Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε, νομοθετώντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε συνθήκες διαφάνειας, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα» επισήμανε ο κ. Ρήγας.
Η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας και για διάλυση και εκποίηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία ήταν μοχλός ανάπτυξης.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, επικαλούμενη και τους κοινωνικούς φορείς που τάχθηκαν κατηγορηματικά -όπως είπε- κατά του νομοσχεδίου, ζήτησε την απόσυρση του και τόνισε ότι το κόμμα της διαφωνεί επί της αρχής του. Διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με ξεκάθαρους όρους που θα διασφαλίζουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας.
Για νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να συγκεράσει τις συγκρούσεις επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει τη ΔΕΗ μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι συζητούν «περί όνου σκιάς» χωρίς να παίρνουν θέση επί της ουσίας και για το σύνολο των μέτρων και αποφάσεων που έχουν παρθεί για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος από τουςΑνεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, Νίκος Σταυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπτυξιακή επένδυση, αλλά ένα τελευταίο βήμα που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης προς όφελος των κερδοσκόπων».
Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραδίδει σε ξένα και ντόπια συμφέροντα ένα σημαντικό εθνικό στρατηγικό τομέα της χώρας
Αποφασίζει το Πρωτοδικείο
Στο μεταξύ, στο Πρωτοδικείο κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, καθώς συζητείται η προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου. Σε περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι εάν η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική, θα δώσει λίγες ώρες προθεσμία για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στις θέσεις τους. Εάν αυτό δεν γίνει, θα προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευσή τους.
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος, από το Διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πρόγραμμα για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι δεν αναμένεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι μονάδες παραγωγής που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ παραμένουν στις 13, ενώ η ζήτηση ρεύματος είναι λίγο μειωμένη λόγω των ανέμων που ρίχνουν τη θερμοκρασία και κατ' επέκταση τη ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει κάποια αλλαγή είτε στο μέτωπο της παραγωγής είτε της ζήτησης, θα γίνουν περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος.

Για τις βραδυνές ώρες, αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περικοπές (όπως έγιναν και το βράδυ της Πέμπτης) καθώς λείπει από το σύστημα η εισροή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: