Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εάν «κερδίσει» η ανεξαρτησία Χρήματα στέλνουν οι τράπεζες στη Σκωτία υπό το φόβο «εφόδου» στα ΑΤΜ


Χρήματα στέλνουν οι τράπεζες στη Σκωτία υπό το φόβο «εφόδου» στα ΑΤΜ
Ιστορικές κάλπες στήνονται την Πέμπτη στη Σκωτία   (Φωτογραφία:  Reuters )

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Σκωτίας, οι βρετανικές τράπεζες στέλνουν «αθόρυβα» εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε ασφαλείς τοποθεσίες στα βόρεια των συνόρων για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη «έφοδο» των Σκωτσέζων στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», όπως αποκαλύπτει ο Independent.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, οι τράπεζες μετακινούν χρήματα από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ΑΤΜ δεν θα «στερέψουν» σε μία ενδεχόμενη αντίδραση πανικού εάν το δημοψήφισμα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι κινήσεις πραγματοποιούνται καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολίτες θα θελήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αγγλικές τράπεζες εφόσον τελικά υπερισχύσει το στρατόπεδο του «ναι» στις κάλπες που στήνονται την Πέμπτη.

Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις αύξησης στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικές καταθέσεις ή μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις για τουλάχιστον 18 μήνες εάν η Σκωτία κινηθεί προς την ανεξαρτησία.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δώσει ρητές οδηγίες στα υποκαταστήματά τους στη Σκωτία να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού και φόβων για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: