Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πνιγμένος...


απ' τον εκλογικό νόμο πιάνεται...

Η προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βενιζέλο στο μέγαρο Μαξίμου έφερε στο προσκήνιο αυτό που μαγειρεύεται εδώ και καιρό στα πολιτικά παρασκήνια. Η...
κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Μια τέτοια αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία καθιστά βέβαιο ότι η χώρα θα περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Με όλα τα άλλα κόμματα -πλην Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ- να κινούνται σε ποσοστά από 10% και κάτω, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτεί -πράγμα αδύνατο- τη συμφωνία πάρα πολλών ετερογενών και ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων. Η εν λόγω αλλαγή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -στην υποθετική περίπτωση που πολιτικά ήταν δυνατή- ακόμη και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ.

Οι εκλογομάγειροι αυτό το ξέρουν. Και γι’ αυτόν τον λόγο στο τραπέζι έχουν πέσει λύσεις -όπως αυτή της Ιταλίας- μαζί με τις προαναφερόμενες αλλαγές να υπάρξει και μία ακόμη που να προβλέπει ότι αν ένα κόμμα πιάσει π.χ. πάνω από 37 ή 40% παίρνει αυτόματα και την αυτοδυναμία. Μ’ αυτόν τον τρόπο το μπόνους των 50 -μπορεί λιγότερων, μπορεί και περισσότερων- εδρών και οι εκλογικοί εκβιασμοί των ψηφοφόρων βγαίνουν από την πόρτα και μπαίνουν από το παράθυρο.

Εν τέλει τι αποδεικνύει όλο αυτό το μαγείρεμα; Αποδεικνύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται στη θέση του πνιγμένου που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: