Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τουλάχιστον 10 οι νεκροί...




LIVE BINTEO...
Δέκα είναι οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, όπως έκαναν γνωστό, πριν λίγο, οι ιταλικές αρχές. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η...
εθνικότητα των θυμάτων.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.


Να σημειωθεί ότι διασώθηκαν 433 από 478 επιβαίνοντες και πλήρωμα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στο πλοίο και η ταυτοποίηση των διασωθέντων προκειμένου οι αρχές να εξακριβώσουν τι συμβαίνει με τους δεκάδες αγνοούμενους. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του λιμενικού σώματος, Νίκο Λαγκαδιανό ο γενικός επιθεωρητής του λιμενικού μεταβαίνει στη Ρώμη, ενώ ειδικό κλιμάκιο ερευνά το εσωτερικό του πλοίου. Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ρομπέρτα Πινότι είπε στη Rai ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 8. Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του λιμενικού σώματος. Όπως ανέφερε, εκτός από την ταυτότητα του ενός νεκρού που έχει ήδη ανακοινωθεί, περαιτέρω στοιχεία για τους υπόλοιπους επτά θανόντες δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Λίγο αργότερα ιταλικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η εφημερίδα La Stampa μετέδωσαν ότι οι νεκροί αυξήθηκαν σε 10. Την ίδια στιγμή η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εκτός από τους 7 νεκρούς εντόπισε ακόμη 2 σορούς αγνοούμενων

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι 427 άνθρωποι —μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος— έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα παραπλέοντα σκάφη. Ο κατάλογος των επιβαινόντων περιλάμβανε 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε ο υπουργός. Εξήγησε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.


Το Αρχηγείο του λιμενικού είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic», που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.


Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.


Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, τόσο εντός του πλοίου όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.


Στην Ηγουμενίτσα 69 διασωθέντες


Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε λίγο πριν τις 8:00 το απόγευμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.


Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.


Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.


Την ίδια στιγμή διασωθέντες μεταφέρονται με C-130 από το Μπάρι στην Ελευσίνα, όπου τους περιμένουν οι οικογένειες τους. Το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας ξεκίνησε με 43 διασωθέντες στις 20:29 από το Μπάρι και αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα στις 22:00.

Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο της ιταλικής ακτοφυλακής



Δειτε ΕΔΩ LIVE εικόνα από το RAI...

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: