Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Έντονες αντιδράσεις για το άρθρο 12 Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η εναντίωση της αντιπολίτευσης στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, που επιφέρει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς δασοπροστασίας, και η επιμονή της κυβέρνησης σε μια «ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», κυριάρχησε στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος διαρθρώνεται σε δύο τμήματα: Το ένα τροποποιεί και επικαιροποιεί το νόμο Τρίτση (ν.1337/1983) σε ό,τι αφορά την εισφορά σε γη και χρήμα για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στους εντός σχεδίου οικισμούς:

Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, έκπτωση 20% στις εισφορές σε χρήμα που υπολογίστηκαν μετά το 2009 βάσει των αντικειμενικών αξιών, δυνατότητα αποπληρωμής των εισφορών αυτών μέχρι και σε 108 δόσεις, ή με μετατροπή τους σε εισφορά σε γη, δυνατότητα πώλησης του ακινήτου ακόμα και αν δεν έχουν αποπληρωθεί οι εισφορές κλπ.

Επ' αυτών, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε επέκταση της έκπτωσης και στις πριν το 2009 εισφορές, ενώ οι ΑΝΕΛ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, ζήτησαν να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρώτη κατοικία, διαχωρισμό σε αραιοκατοικημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές και μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Ισχυρές ενστάσεις προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών (βάσει ενός εκάστου γεωτεμαχίου και όχι με γνώμονα τη συνολική ιδιοκτησία του κάθε ιδιοκτήτη ανά πολεοδομική ενότητα), ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, που από τον αρχικό χρόνο υπολογισμού της εισφοράς (έτος 1982), «έχουν προλάβει να κάνουν τις κατατμήσεις και μεταβιβάσεις των οικοπέδων τους».

«Η αλλαγή της ημερομηνίας βάσης υπολογισμού της οφειλόμενης εισφοράς σε γη, από το 1982 στο 2014, οδηγεί πρακτικά στην de facto τακτοποίηση των καταπατήσεων γης που έγιναν σε αυτό το μεσοδιάστημα» παρατήρησε και η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Η κατ' εξοχήν εναντίωση της Αντιπολίτευσης ωστόσο, αφορούσε το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, και ιδίως το άρθρο 12, με το οποίο ακυρώνονται (έναντι χρημάτων) ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις αναδάσωσης και έξωσης, ή πρόστιμα για εκχερσώσεις που έγιναν για αγροτική εκμετάλλευση από το 1975 μέχρι το 2007, αναγνωρίζονται ως τελεσίδικοι, αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, που έχουν γίνει από δασάρχες μόνο με βάση «πληροφοριακά έντυπα» και όχι την προβλεπόμενη διαδικασία, δίνεται (αντί χρημάτων) τριετής παράταση λειτουργίας σε παραγωγικές μονάδες, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα που λειτουργούν σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις, επιτρέπεται η ανέγερση φυλακών σε δάση - και τέλος, ακυρώνεται η αυτοδίκαιη αναδάσωση εκτάσεων, εφόσον μετά από πέντε χρόνια, κριθεί ως «μη πραγματοποιήσιμη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αποστόλου χαρακτήρισε αδιανόητες τις ρυθμίσεις και προέβλεψε πως θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προδήλως αντισυνταγματικές.

«Είναι δυνατόν να τροποποιείτε κυρωμένους δασικούς χάρτες και να ανακαλείτε κυρωμένες αποφάσεις; Πριν από ένα μήνα λέγατε πως οι τελεσίδικες αποφάσεις είναι 'κόκκινη γραμμή' για την κυβέρνηση» υπενθύμισε ο κ. Αποστόλου και δήλωσε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «τουλάχιστον στις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες δικαστικές κρίσεις για αυθαίρετα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση τακτοποίησης».

«Είναι κοροϊδία και αυταπάτη και για το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα προστατευτούν τα δασικά οικοσυστήματα, όταν στις προτεραιότητες της ΕΕ είναι η αλλαγή χρήσης γης και η δασική της πολιτική εντάσσεται στην Ευρώπη 2020» απάντησε αργότερα η Δ.Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Ιδιαίτερα φορτισμένες υπήρξαν οι τοποθετήσεις της εισηγήτριας της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επί 2,5 χρόνια η ΔΗΜΑΡ έχει αποφύγει οποιαδήποτε λέξη δεν αρμόζει μέσα σε αυτή την αίθουσα, αλλά σήμερα οφείλω να χαρακτηρίσω το άρθρο 12 ντροπή».

Η κ. Φούντα καταφέρθηκε αντίστοιχα και κατά των τριών βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής (οι Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ, και ο ανεξάρτητος Βασίλης Οικονόμου) που έχουν ζητήσει με τροπολογία τους την αναστολή όλων των προστίμων και των διατάξεων διοικητικής αποβολής των καταπατητών, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

«Η κατάρτιση των δασικών χαρτών γίνεται από το 1896 -120 χρόνια τώρα- και έχει ολοκληρωθεί το 9% αυτών των χαρτών. Πόση απαξίωση πια στη Δικαιοσύνη και στο Σύνταγμα! Σε πόσες ψήφους μεταφράζονται τέτοιου είδους τροπολογίες; Από ποιον εκπροσωπούνται οι νόμιμοι πολίτες μέσα σε αυτή την αίθουσα, και ως πότε θα επιβραβεύονται οι παράνομοι;» αναρωτήθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Γιώργος Βλάχος, με αφορμή όμως τοποθέτηση της βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη.

«Δεν ξέρω τι γίνεται στις άλλες περιοχές, αλλά ξέρω καλά την Αττική, και δεν θα με τρομάξει κανείς, όσες καταγγελίες κι αν κάνει. Τα κυκλώματα που στέλνουν τα sms, να τα στέλνουν σε εκείνους που φοβούνται. Σε μας, όχι!» ανέφερε ο κος Βλάχος και συνέχισε καταφερόμενος κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τι αντιπροτείνετε εσείς; Να πάμε να γκρεμίσουμε αυτά τα σπίτια όπου είναι χτισμένα; Αν είχατε αυτή την προσέγγιση, έστω και αν διαφωνώ, θα έλεγα ότι προτείνετε κάτι. Αλλά δεν μπορείτε να πηγαίνετε στις περιοχές εκείνες και να λέτε 'φτωχοί άνθρωποι', να μας κατηγορείτε για κοινωνικά ανάλγητους. Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, και ξαφνικά μέσα στο κοινοβούλιο να μας λέτε ότι δεν ξέρετε και δεν ακούσατε» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Ντροπή είναι αυτό που υπάρχει. Ντροπή είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν το αντιμετωπίζουμε, είτε γιατί φοβόμαστε, είτε γιατί ντρεπόμαστε είτε γιατί δεν θα ξαναεκλεγούμε εκεί που θα μας ψηφίσουν, επειδή θα μας κατηγορήσει κάποιος. Αυτό είναι ντροπή» απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

«Υπάρχουν εδώ και δεκαετίες οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, που δεν τους έχει αγγίξει κανείς - και όταν πάει να μιλήσει κάποιος, δέχεται επίθεση από παντού, και από αυτούς που θέλουν να το παίζουν περισσότερο οικολόγοι από τους υπόλοιπους, επειδή έχουν τους μηχανισμούς να πολλαπλασιάζουν μηνύματα. Αλλά αυτά τελειώσανε. Τα μηνύματα που πολλαπλασιάζονται για να μπορούν να επηρεάζουν θέσεις και απόψεις, τελειώσανε» συνέχισε ο κ. Ταγαράς.

«Λέμε για το Δημόσιο. Βεβαίως, να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Αλλά εν ονόματι του δημοσίου συμφέροντος, τι θα κάνουμε; Θα αλλάξουμε τα φώτα στην ιδιωτική περιουσία; Ή είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος και ως Δημόσιο να βάλουμε κανόνες και πλαίσια στο ποιος έχει, πώς το έχει και να τα ξεκαθαρίσουμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ.

-Είναι άλλο πράγμα ο καταπατητής και άλλο αυτός που έχει ιδιωτική περιουσία. Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα νομίζω, σε αυτή την αίθουσα σήμερα, επανήλθε αργότερα η Νίκη Φούντα. «Είναι άλλο πράγμα η αναγνώριση μιας πραγματικότητας για τους οικισμούς που έχουν ήδη λάβει νερό και ρεύμα, και άλλο πράγμα πράξεις που νομιμοποιούν την διάσπαρτη παρανομία. Σας προτείναμε να τα οριοθετήσουμε. Γιατί δεν το κάνετε;» ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ.

Κριτήρια διαβίωσης, διερεύνηση του τρόπου κτήσης των αδειών, και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων ανά μέλος της οικογένειας στην οικογενειακή στέγη, πρότεινε η Ραχήλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές) για μια συνολική και μόνιμη λύση.

Την άρνησή της να υπερψηφίσει το άρθρο 12, δήλωσε και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, εναντιούμενη στη διάταξη που αφορά τις «μη πραγματοποιήσιμες αναδασώσεις»:

«Η διάταξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να καίγονται δύο και τρεις φορές τα δάση ώστε να μην αναδασώνονται ποτέ» υποστήριξε.

Η κ. Πιπιλή επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε ο κ. Ταγαράς στις διατάξεις για την συνοικία της Πλάκας στην Αθήνα, κατόπιν ενστάσεων που είχε διατυπώσει η ίδια μαζί με άλλους βουλευτές, για τον κίνδυνο επέκτασης των υφιστάμενων χρήσεων.

«Μέση λύση» χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση των παράνομων αγροτικών εκχερσώσεων ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, και παρέπεμψε στην αυριανή επί των άρθρων συζήτηση, για την βελτίωση του άρθρου 12.

Την απόσυρση του άρθρου ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές (Π. Μουτσινάς) ενώ η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ), πρότεινε «απόσυρση του άρθρου ή δραστικές αλλαγές με τις οποίες να βοηθήσουμε κάποιους εντός οικισμών, αλλά όχι να επιβραβεύσουμε τους καταπατητές».

Τέλος, από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, εκτίμησε πως με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση αναζητεί νέους ψηφοφόρους, καθώς μόνον χάρες βλέπει κανείς σ' αυτό το νομοσχέδιο (...) Ακόμα και διατάξεις που λειτουργούν σε θετική κατεύθυνση, μόνο στάχτη στα μάτια μπορούν να θεωρηθούν μέσα στο γενικότερο πνεύμα».

Στα ευλογημένα ελληνικά δάση και σε πέτρα πάνω να κάνεις αναδάσωση, θα γίνει αναδάσωση. Φαίνεται όμως, ότι έχουμε κηρύξει πόλεμο κατά των δασών, παρατήρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Μ.Αρβανίτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: