ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ...
ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Σταθερός στην ανάγκη συναινέσεων παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, που μιλώντας από το εκθεσιακό κέντρο Κοίλων, στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας για να τονίσει ότι «επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» την ...
πρόταση που κατέθεσε προ ημερών με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου στην χώρα.
«Το Κίνημά μας πιστεύει και παλεύει για την οικοδόμηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων - και μέσω κυβερνητικής συνεργασίας», είπε, εφιστώντας όμως την προσοχή όλων στο ότι η συναίνεση πρέπει να υπάρξει για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, από το να ενδυναμωθεί η εξωτερική πολιτική, η δημόσια διοίκηση και η παιδεία, ως το να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συλλογικά αίτια της οικονομικής κρίσης, και όχι για να μείνουμε στα ίδια, να γυρίσουμε πίσω και να μοιράσουμε καρέκλες.
«Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να
σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια και τις θέσεις (…) Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στη Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου να έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση και επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ.
Διαπιστώνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα σχέδιο, αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα, ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και της συναίνεσης, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.
Ζήτησε μάλιστα να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία
θα πρέπει:
-Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
-Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για
την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
-Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική
Αναθεώρηση.
-Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος,
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή
μετάβαση στην «επόμενη μέρα».
Επιφυλάσσοντας στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ένα κίνημα πρωταγωνιστή των προοδευτικών αλλαγών, που δεν θα ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση, καλώντας όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες να συνδιαμορφώνουν μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.
«Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», είπε, κάνοντας λόγο για ένα κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας, κίνημα αλήθειας απέναντι στον ανορθολογισμό, κίνημα - πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης, κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν. «Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση. Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση. Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά», είπε, δίνοντας το στίγμα του σκεπτικού του και τασσόμενος υπέρ της «Μεταπελατειακής Ελλάδας» και όχι της «μεταμνημονιακής Ελλάδας» που αργά ή γρήγορα θα έρθει.
Στέλνοντας σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια», επιτιθέμενος για την στάση τους τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι θα έπρεπε να δηλώνει ξεκάθαρα, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το 2010 και το Μνημόνιο, αλλά το πελατειακό πάρτι που στήθηκε σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009, ότι θα έπρεπε να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό κύμα της περιόδου 2009-2011, ότι θα έπρεπε να αναγνωρίζει τη σημασία της νίκης του κόμματος τον Οκτώβριο του 2009. «Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του «λεφτά υπάρχουν» από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του κράτους και αργότερα των Ζαππείων», είπε με νόημα, ζητώντας ένα «ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και αλλαγών», που θα αποτελέσει συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές.
Aποσπάσματα από την ομιλία Παπανδρέου:Πλάνα από την αιθουσα:
Πλήθος κόσμου (περισσότερα από 1.000 άτομα, οπως αναφερει το kozan.gr) στην υποδοχή του πρωην πρωθυπουργού :
Η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, τα χειροκροτήματα και οι φωτογραφίες με τους υποστηρικτές του:
πηγες matrix24.gr, kozan.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου