Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Νέο σκηνικό έντασης στη Μεσόγειο...



Οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία έκανε λόγο για νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, με αφορμή τη χθεσινή οδηγία προς...
ναυτιλομένους.

«Δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων» αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με τη νέα οδηγία, η Αγκυρα δεσμεύει, μέχρι τις έξι Απριλίου, οκτώ περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός».

Δίνει, επίσης, τις οκτώ συντεταγμένες των περιοχών αυτών, από τις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι το «Μπαρμπαρός» θα διεξάγει και πάλι έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 

Μια από τις περιοχές απέχει μόνο 17,8 ναυτικά μίλια από τα νοτιότερα παράλια της Λεμεσού, ενώ η πιο μακρινή περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 76,6 ναυτικά μίλια. 

Έρευνες φαίνεται ότι θα γίνουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και κοντά στο οικόπεδα 8, 9, 1, 2 και 3.

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι, παρά τις επίπονες προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική οδηγία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιός φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η επανάληψη από πλευράς Τουρκίας, τονίζεται, «μίας άκρως προκλητικής ενέργειας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να δώσει στα Ηνωμένα Έθνη διέξοδο στο αδιέξοδο, που δημιούργησε η Τουρκία. 

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι αυτός ήταν ο στόχος της δήλωσης του Κυπρίου προέδρου ότι «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».

Αμετάβλητη θέση για τις διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ισχύουν οι συγκλίσεις Χριστόφια στο θέμα των υδρογονανθράκων και πρόσθεσε ότι απομένει η κατανομή των εσόδων.

Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ήδη το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο. Εμείς, τόνισε, θέλουμε να συζητηθεί το θέμα την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης φθάνουν προς το τέλος τους.

Για τις επικρίσεις άλλων κομμάτων ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ορισμένες δυνάμεις δεν ήθελαν καν να αρχίσουν οι συνομιλίες, και ασφαλώς ούτε τώρα θα θέλουν να αρχίσουν εκ νέου.

Επικρίσεις για τη δήλωση Αναστασιάδη σχετικά με τους υδρογονάνθρακες

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε ότι προτείνει να υπάρξει ολοκληρωμένη και πάρα πολύ συγκεκριμένη δήλωση από την πλευρά του προέδρου Αναστασιάδη. 

Έπρεπε, είπε, να διατυπωθεί με τρόπο σαφή και διπλωματικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο.

«Θα θέλαμε οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης, για την οποία δεν φέρουμε την ευθύνη, αυτό δεν είναι επιτρεπτό την συγκεκριμένη στιγμή», ανέφερε.

Έπρεπε, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, να λεχθεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι λυμένο, κάτι το οποίο δεν αμφισβήτησε η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Παραμένουν, ανέφερε, κάποιες λεπτομέρειες, που αφορούν την κατανομή των εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «έπρεπε να γίνει ξεκάθαρη αναφορά ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα, που δικαιωματικά ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πως, όταν θα επιλυθεί το Κυπριακό, αυτά θα δοθούν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα οντότητα».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: