Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση για την κατάργηση των πρότυπων σχολείων Κίνημα: Πρώτα να αξιολογήσει τις υπάρχουσες δομές και μετά να τις καταργήσει


Ανακοίνωση για την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων εξέδωσε ο Τομέας Παιδείας και Πολιτισμού του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Με κείμενό τους καλούν το υπουργείο Παιδείας πρώτα να εξετάσει τις υπάρχουσες δομές και κατόπιν να τις καταργήσει.
kinima-dimokraton-sosialiston
Από τον Τομέα Παιδείας - Πολιτισμού του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σχετικά με την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού αναφέρονται στην αλλαγή του παρόντος νομοθετικού πλαισίου (ν. 3966/2011) στην Παιδεία και σε αλλαγές του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, τα οποία πρόκειται να καταργηθούν, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί, ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα αυτόνομης απόφασης από τα ίδια τα σχολεία.
Μολονότι ο Υπουργός επισημαίνει, ότι θα αξιολογηθεί η ως τώρα λειτουργία των σχολείων αυτών, το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση που πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών, προφανώς καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση που επικαλείται ο κ. Υπουργός.
Επομένως, ή το Υπουργείο έχει προαποφασίσει ότι η αξιολόγηση θα είναι αρνητική ή σκοπεύει να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο κάθε λίγους μήνες, εφόσον κριθούν θετικά.
Παράλληλα, προαναγγέλλεται ότι, πέντε «ιστορικά» Πρότυπα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το ποια, τελικώς, σχολεία θα επιλεγούν, αλλά κυρίως, ποια είναι τα κριτήρια της «ιστορικότητας».
Το υπουργείο Παιδείας οφείλει πρώτα να αξιολογήσει τις υπάρχουσες δομές και μετά να τις καταργήσει, πολλώ δε μάλλον όταν στα σχολεία αυτά έχουν εφαρμοσθεί νέες καινοτόμες παιδαγωγικές αρχές και εκπαιδευτικές προτάσεις.
Συγκυριακές και αποσπασματικές επιλογές δεν μπορούν να έχουν θέση στον χώρο της παιδείας, ο οποίος δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο εφαρμογής ιδεοληψιών και προκαταλήψεων.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: