Εντάσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ...
Ορατές κατέστησαν χθες οι διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της κυβέρνησης. Η χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ήταν...
υπό αυτή την έννοια, αποκαλυπτική.
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Π. Τερζή στην Καθημερινή:
Ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, εμφανίστηκε υπέρμαχος της σκληρής αντιπολιτευτικής στάσης: «Ή θα πάμε σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση ή θα καταντήσουμε εξαπτέρυγο του ΣΥΡΙΖΑ». Στη γραμμή Λαζαρίδη κινήθηκαν ακόμη δύο στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, οι κ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών έναντι της προηγούμενης θέσης του ότι θα ψηφίσει όποιο νέο Μνημόνιο «για να μη χαλάσει το σερί», προκρίνοντας την υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της κυβέρνησης.
Απέναντι σε αυτή τη λογική, συντάχθηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις τα περισσότερα εκ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου: η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, που εμφανίστηκε μάλιστα επικριτική έναντι των κ. Λαζαρίδη και Γεωργιάδη, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, που σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα εάν απ’ αυτά εξαρτάται η ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά όχι και ένα νέο Μνημόνιο, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος που επανέλαβε την προ ημερών θέση του υπέρ της στήριξης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης που επέμεινε στη στοχευμένη αντιπολίτευση και ζήτησε να σταματήσουν οι τηλε-κοκορομαχίες. Πρόωρη χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας μάλιστα με επικριτικό τόνο την πρόσφατη αναφορά του κ. Μ. Βορίδη σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λέμε», προσέθεσε. Ο κ. Σαμαράς άφησε τη συζήτηση να εξελιχθεί επί της ουσίας, κάτι που, όπως σημείωνε έμπειρος κοινοβουλευτικός, «μόνον καλό θα είναι για το κόμμα». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο Μνημόνιο». Η συζήτηση κατέληξε σε ένα, αρχικό, «διά ταύτα»: «Η Ν.Δ. είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα είναι δεδομένη απέναντι σε οποιαδήποτε πλειοψηφία».
«Ουδείς δεδομένος»
Τη θέση αυτή αποτύπωσε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνάντηση που είχε, αμέσως μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, με τους επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων, συγκεκριμένα της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδη, του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου και του ΣΕΒ Θεόδ. Φέσσα. Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι «ζητήσαμε από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση» προκειμένου να υπερβεί την απραξία, την αδράνεια και τη στασιμότητα, με τον κ. Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να απαντά ότι «κανένας δεν είναι δεδομένος αλλά θα το κάνω όπου μπορώ».
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., καταδεικνύοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας κάθε άλλο παρά έκλεισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε νέα μαζική συνάντηση κοινοβουλευτικών στελεχών, εξ αυτών που έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου. Συνοδεία καφέ, για τις εξελίξεις συνομίλησαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Σαλμάς, Κ. Τζαβάρας, Μάξ. Χαρακόπουλος, Γ. Βλάχος, Αννα Καραμανλή, Κ. Τσιάρας και Θ. Καράογλου. Εξάλλου, καθημερινές είναι και οι συναντήσεις μικρότερων ομάδων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και αρκετοί που αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στα νέα κομματικά όργανα.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου