Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το “μήνυμα” του Ντράγκι: Στα 1,1 δις ευρώ ο ELA για τις Ελληνικές Τράπεζες


Mario Draghi
Με έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μία μέρα νωρίτερα του καθιερωμένου, και σημειολογικά την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την αποτίμηση της διαπραγμάτευσης μετά το χθεσινό Eurogroup, η ΕΚΤ ανανέωσε κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις τράπεζες.
Πρόκειται για την 14η παρέμβασή της από τις 4 Φεβρουαρίου, μετά την οποία το πλαφόν της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας διαμορφώνεται στα 80 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σήμερα σε καμία αλλαγή στο καθεστώς των εγγυήσεων (σ.σ δεν αυξήθηκε το ποσοστό του κουρέματος που επιβάλλεται) που πρέπει να καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης από τον μηχανισμό.
Με τη σημερινή κίνησή της που συμπίπτει και με την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, η ΕΚΤ έρχεται να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της στη λήψη αποφάσεων, χωρίς, ωστόσο να ξεφεύγει από τις «κόκκινες» γραμμές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: