Μία πολυεπίπεδη κρίση, πολιτική, ιδεολογική και εσωκομματική που προοιωνίζεται την διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές από τον πρωθυπουργό και η διαφοροποίηση των 32(όχι)+7(παρών) βουλευτών κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε...
χθες κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης με συνεργάτες του που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και θα ψηφίσει και το δεύτερο πακέτο των μέτρων ενώ αποδοκίμασε τους 32 βουλευτές που ψήφισαν καθαρά “όχι” εγκαλώντας τους για έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και για απουσία αλληλεγγύης και συντροφικότητας -βαριοί χαρακτηρισμοί για ένα αριστερό κόμμα.
χθες κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης με συνεργάτες του που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και θα ψηφίσει και το δεύτερο πακέτο των μέτρων ενώ αποδοκίμασε τους 32 βουλευτές που ψήφισαν καθαρά “όχι” εγκαλώντας τους για έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και για απουσία αλληλεγγύης και συντροφικότητας -βαριοί χαρακτηρισμοί για ένα αριστερό κόμμα.
Αναλυτικά, το non paper του Μαξίμου για όσα είπε ο Τσίπρας χθες:
Σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μ. Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλλημα που αντιμετωπίσαμε. Και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.
Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι διαχωρίζει τα δύο κορυφαία στελέχη Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη και τους 30 βουλευτές που αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα από τους 6 βουλευτές που δήλωσαν παρών και την μία που απουσίαζε. Τα παρόν ανήκουν σε βουλευτές που δεν προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα αντίθετα θεωρούνται μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας. Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να σταθεροποιήσει και να μειώσει τις διαρροές στην επόμενη ψηφοφορία στην Βουλή. Ο φόβος της είναι να μην αυξηθούν οι εκδηλώσεις διαφωνίας και ωθήσουν σε πολιτικές εξελίξεις πριν είναι έτοιμη η ηγεσία της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες τόσο από το προεδρικό στρατόπεδο όσο και από την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση συγκλίνουν στο ότι η συμβίωση πλέον στο ίδιο κόμμα είναι δύσκολη. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Εντός της σήμερον αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αντικαθιστώντας τους υπουργούς της Αριστερής Πλατφόρμας, κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο, Νίκο Χουντή και Νάντια Βαλαβάνη. Εννοείται ότι το σύνολο πλέον της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός κυβερνητικού νυμφώνος.
Τα στελέχη που διαφώνησαν ακολουθούν την δική τους πορεία. Στην θέση της επέμεινε χθες η κ. Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέφερε: «Είχαμε πολύ δύσκολη ημέρα εχθές στη Βουλή, είναι μια από τις μέρες που πραγματικά δυσκολεύεσαι να ανασάνεις καθώς η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο από τους εταίρους που την υποχρέωσαν με πολλές πιέσεις, ενάντια στο λαό, στη Βουλή και τη δημοκρατική διαδικασία. Τέτοιες στιγμές, ο λαός ανά τους αιώνες, ήταν πάντα αυτός που αποφάσιζε! Είναι η στιγμή να πει ''Όχι''».
Την θέση της Αριστερής Πλατφόρμας εξέφρασε ο κ. Κώστας Ήσυχος: "Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και την αυτογνωσία, την εμπειρία αλλά και την κουλτούρα να έχει μια διαφορετικότητα σε μία κρίσιμη στιγμή. Εγώ δηλώνω ότι είμαι στην διάθεση του Πρωθυπουργού σε ότι αφορά την θέση μου στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολόθερμα την στήριξή μου στο να χαράξει το πρόγραμμα εκείνο που θα είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της" ανέφερε.
Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει στο πολιτικό παράδοξο ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν θα ψηφίζει τα νομοσχέδια που δεν συνάδουν με το πρόγραμμα του κόμματος. Η απάντηση ήλθε από έναν άλλο βουλευτή τον κ. Νίκο Μανιό ο οποίος αποδοκίμασε τους διαφωνούντες: Η ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή διαμόρφωσε δυναμικές που είναι έξω από την λογική μου. Το «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω την πρότασή της», μη προτείνοντας κάτι άλλο δεν είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση και εκθέτει τους 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ένας ακόμη βουλευτής της πλειοψηφίας ο κ. Σωκράτης Φάμελος: “Για όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατο να υποστηρίξουν υφεσιακά και συντηρητικά μέτρα... δεν δικαιούμαστε να αποφασίζουμε με βάση μόνο τις ιδεολογικές μας αξίες, χωρίς κοινωνικό μέτρο. Είναι έλλειμμα για την Αριστερά και την κοινωνία η επιλογή των συναδέλφων που καταψήφισαν την πρόταση”.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος προχώρησε πιο πέρα και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πριν την επόμενη Τετάρτη πρωτοβουλίες: "Πριν από την Τετάρτη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός γιατί πέρα από την κ. Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βαρουφάκη που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, είναι το ζήτημα του ρεύματος που έρχεται από παλιά, το ρεύμα είναι συνιδρυτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε.
Το αριστερό ρεύμα πράγματι είναι συνιδρυτικό και συνολικά η Αριστερή Πλατφόρμα έχει επί του παρόντος την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που μεταξύ άλλων αποφασίζει και για τις διαγραφές των στελεχών. Είναι δύσκολο με τον συσχετισμό που υπάρχει να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ενώ έχει χάσει τους μηχανισμούς αφού οι δικές του τάσεις δεν δούλεψαν καλά στο κόμμα εντούτοις διαθέτει την πλειοψηφία στο κομματικό κοινό και στην κοινωνία. Καθώς είναι αυτό το προνομιακό του πεδίο έναντι των εσωκομματικών αμφισβητιών εκεί θα στραφεί στις κινήσεις που θα κάνει. Πάντως αυτό που υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα ότι μπορούν αν συνεχίσουν να συμβιώνουν θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατο.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου