Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

«Σαχάρα» η χώρα για τρεις ημέρες...


ΚΑΥΣΩΝΑΣΈνα πολύ ζεστό τριήμερο απ’ την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή πρόκειται να υποστούν οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία αναμένεται να...
κορυφωθεί φτάνοντας στους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς. Σωστή ενημέρωση και προφύλαξη συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, οι θερμοκρασίες δεν θα είναι παντού οι ίδιες, αφού υπάρχει αισθητή κλιματική διαφορά τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αισθητές διακυμάνσεις θα παρατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κατά τις πρωινές, αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη αφού η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35-37 βαθμούς Κελσίου.

«Φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία»

Σε σχέση με την ένταση του φαινομένου, ο κ. Λάλος τη χαρακτήρισε ως «φυσιολογική για την εποχή», υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα ο Ιούλιος είναι πάντοτε ο θερμότερος μήνας, ενώ παρατηρεί πάντως μία διαφορά σε σχέση με τον περυσινό (ο οποίος ήταν λίγο ψυχρότερος), αποδίδοντάς την στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι υπερήλικες και όσοι παίρνουν φάρμακα συνιστά απ’ την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθώς, όπως λέει, οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί των οργανισμών τους αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στις έντονες κλιματολογικές μεταβολές.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη, παίζει η πολύ καλή ενημέρωση του πληθυσμού σε σχέση με το πώς μπορεί να υπάρξει σωστή προφύλαξη, αλλά και προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται είναι μακρότερης διάρκειας από το φυσιολογικό. Το γεγονός αυτό επιδρά άμεσα και έμμεσα στη δημόσια υγεία, όπως λέει, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ποιότητας του αέρα, έντασης και ποιότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και επάρκειας των υδατικών πόρων.

Τα μέτρα προστασίας

Η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και αθλητικής άσκησης, η αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και η επικοινωνία με τον ιατρό τους σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητα σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

Απ’ την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται μεταβολή της θερμοκρασίας με αισθητή πτώση του υδραργύρου, ενώ αναμένεται να φυσήξουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, προοπτική βέβαια που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τους πολίτες, σε επιφυλακή για την περίπτωση πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: