Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

«Βουτιά» ακόμα και 2.000 μόρια στις βάσεις...


 «Βουτιά» ακόμα και 2.000 μόρια στις βάσεις: Δείτε πίνακες
Δείτε τους πίνακες...
Σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με όλες  τις εκτιμήσεις των εδικών καθοδική θα είναι η πορεία των βάσεων ακόμα και στις...
περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές ενώ πτώση θα έχουν τα τμήματα του Πολυτεχνείου. Σχολές «ευκαιρίας» μπορούν να χαρακτηρισθούν κάποια από τα λεγόμενα καλά τμήματα της Περιφέρειας καθώς, λόγω και των capital controls που επιβλήθηκαν τις ημέρες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους προτίμησαν τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 



Η αντίστροφη μέτρηση έχει πάντως ξεκινήσει ενώ πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείουν την ανακοίνωση των βάσεων μετά τις 28 Αυγούστου. Το «Θέμα» δημοσιεύει σήμερα πίνακα με τις εκτιμήσεις για περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα από τον πρόεδρο της Ενωσης Φροντιστών Ελλάδας  καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη. 

Χαρακτηριστικό των φετινών αποτελεσμάτων είναι η πτώση ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές καθώς και η σαφής καθοδική πορεία των Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες υποψήφιους.

Όπως επισημαίνει ο κ.  Βαφειαδάκης η πτώση θα είναι καθολική σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Η πτώση μπορεί να ξεκινά από λίγα μόρια και να ξεπερνά τα 2000. Ακόμα και η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να  «πέσει» από το βάθρο των 19.000 μορίων και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμανθεί στα 18.690 μόρια. Κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων θα κυμανθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης που  εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 17.850 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα «πέσει» στα 18.500 μόρια  ενώ το τμήμα Αεροναυπηγών Πάτρας θα έχει πτώση μεγαλύτερη των 1.200 μορίων.

Η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα πέσει 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ η  Νομική Αθήνας κατά 214 μόρια. Το Τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα εκτιμάται ότι θα πέσει 527 μόρια, ενώ το Μαθηματικό Αθήνας 444 μόρια. Τμήμα ευκαιρίας φαντάζει το Μαθηματικό Σάμου, με εκτιμώμενη πτώση 1.721 μορίων. Κατά 1.378 μόρια θα πέσει η βάση στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Θράκης, ενώ η βάση στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα μειωθεί κατά 1.630μόρια. 

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, «σφαγή» αναμένεται στις σχολές της επαρχίας, ενώ κάποια τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα αντέξουν στις πιέσεις, καθώς οι βάσεις θα διατηρηθούν κοντά σε αυτές των πανεπιστημίων προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εκτός από την πανωλεθρία σε Μαθηματικά και Φυσική. Σημαντικό ρόλο  στη φετινή πορεία των βάσεων παίζει  και ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών, καθώς οι λιγότεροι 
υποψήφιοι θα δηλώσουν σχολές της επαρχίας με  την ελπίδα  να πάρουν αργότερα μετεγγραφή.    
Αναλυτικά ανά  επιστημονικό πεδίο: 
  
1ο πεδίο
Πέφτουν οι Νομικές σχολές , καθώς και οι σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης    

2ο πεδίο
Μεγάλη πτώση ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας

3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών συμπαρασύροντας την  Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική Σχολή.

4ο πεδίο
Ακόμα και πτώση 1000  μορίων σε πολυτεχνικά τμήματα.

5ο πεδίο
Πτωτική τάση στα οικονομικά τμήματα με αυξομειώσεις. 


Δείτε αναλυτικά τους πίνακες

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: