Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα


Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει εξετάσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του όγκου των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα. Την ίδια ώρα, στον Βοτανικό συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για τη μεταγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Ελλάδας είναι διαρκής, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μάς υπερβαίνει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα από το υστέρημά της και από ουμανιστική υποχρέωση προσφέρει ό,τι μπορεί στους πρόσφυγες.

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων της είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει άλλο νόημα αν κάθε κράτος κοιτάει μόνο το δικό του συμφέρον, ενώ μίλησε και για κάποια όψιμα μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει νεκροταφείο μεταναστών, σημείωσε ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται, ενώ προειδοποίησε όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό πρόβλημα μικροπολιτικά ότι θα εκτεθούν.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παρουσίαση του άμεσου επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει:

1. Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

2. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε και την ανάκληση αδειών υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

3. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων. Είναι, είπε, απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας από από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τον Βοτανικό
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως στον Βοτανικό και εξήγησε πως η καθυστέρηση σημειώθηκε καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος που να είναι μεν έυκολα προσβάσιμος από τους μετανάστες, αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής.

Είπε ακόμη πως προηγήθηκαν εργασίες από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: