Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Είχε χαρακτήρα γνωριμίας Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους των θεσμών


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους των θεσμών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος   (Φωτογραφία:  ICON )

Aθήνα
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας η άτυπη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον 'οδικό χάρτη' της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. «Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των 'βέλτιστων πρακτικών' που προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος» συμπλήρωσε.
Επισήμανε, επίσης, πως «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: