Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Παραιτείται ο διοικητής του ΙΚΑ...



 Κατεβαίνει στις εκλογές...
Την παραίτησή του από τη θέση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε ο Γιάννης Θεωνάς, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εκλογές με...
τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθεί η δήλωσή του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς:


Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα η διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού Κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας, με επικίνδυνες συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν ευρύτερα το λαό και τη χώρα.


Ενόψει του άμεσου κίνδυνου όχι μόνο διάσπασης, αλλά ακόμη και διάλυσης του σημαντικότερου πολιτικού εγχειρήματος που επιχειρήθηκε τα τελευταία 20- 25 χρόνια, του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και στη συνέχεια της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται όλοι και τουλάχιστον όσοι είχαμε ενεργό ρόλο στη δημιουργία του Χώρου Διαλόγου και του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουμε θέση και να ενεργήσουμε ανάλογα.


Στην κατεύθυνση αυτή και ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να αποκτήσω το δικαίωμα να λάβω μέρος, σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις, ως υποψήφιος στις εκλογές αυτές.


Ορισμένες σκέψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.


Καταρχήν θέλω να σημειώσω ότι ορισμένα στελέχη του ΚΚΕ, που προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, βρεθήκαμε έξω από τις γραμμές του Κόμματος (λόγω διαγραφών ή αποχωρήσεων), αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε στη δημιουργία κάποιου νέου Κόμματος της Αριστεράς, όπως πληθωριστικά βλέπουμε να γίνεται σήμερα, αλλά να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη δημιουργία ενός Φορέα Κοινής Δράσης και Πολιτικής Συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Στην κατεύθυνση αυτή και για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργήσαμε μια Κίνηση, για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία έκτοτε πρωταγωνίστησε στη Δημιουργία του ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ.


Προσωπικά, ως άτομο και ως ΚΕΔΑ, είχα την ευκαιρία και την τιμή να παίξω πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο, πάντα χωρίς την επιδίωξη κάποιου προσωπικού οφέλους, παρά μόνο την επιδίωξη της επιτυχίας του εγχειρήματος της Κοινής Δράσης και Πολιτικής Συνεργασίας των Δυνάμεων της Αριστεράς.


Με πολύ μεγάλη συγκίνηση, θέλω να αναφέρω πως στον δρόμο αυτό, είχα την ευτυχία να συναντηθώ με πολλούς παλιούς και νέους συντρόφους, αλλά η σκέψη μου τώρα σταματάει σε δύο αξιαγάπητους και αλησμόνητους συντρόφους, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, κάνοντας την απουσία τους στις σημερινές συνθήκες, ακόμη πιο οδυνηρή: Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους Γιάννη Μπανιά και Δήμο Τσακνιά, που με τη συμμετοχή και τη δράση τους, καταφέραμε να στήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ στα πόδια του και να τον εξοπλίσουμε με προγράμματα και διακηρύξεις.


Συνεχίζοντας και πριν αναφερθώ στα εκλογικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενός Φορέα Κοινής Δράσης και Πολιτικής Συνεργασίας των Δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που έδωσε στήριξη στην ανάπτυξη αντίστοιχων λαϊκών κινημάτων στον Ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο.    


Το εγχείρημα αυτό, σήμερα, μετά τη διάσπαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει κίνδυνο διάλυσης. Η δική μας κουλτούρα, ως ΚΕΔΑ και ως πρόσωπα, κινήθηκε σ΄όλη αυτή την περίοδο στην υπεράσπιση του εγχειρήματος, χωρίς καμία ιδιοτέλεια.


Στη βάση αυτή στηρίζεται και η σημερινή συμμετοχή μου στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Κι’αυτή την κατεύθυνση θα υπηρετήσω.


Σχετικά με την ουσία της διάσπασης της Κ.Ο. ένα μόνο σχόλιο.


Κατά την δική μου άποψη, δεν έπαιξε κανένα θετικό ρόλο στην ανάπτυξη μαζικού λαϊκού κινήματος για την κατάργηση των μνημονίων ή προαπαιτούμενων μέτρων για την εφαρμογή τους. Απλά ενίσχυσε αντικειμενικά και πέρα από προθέσεις τις προσπάθειες Σόϊμπλε και της παρέας του για ανατροπή της πρώτης Αριστερής Ριζοσπαστικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.


Όσες δυνάμεις διαθέτω θα τις αφιερώσω στην υπεράσπιση του εγχειρήματος και της αποκατάστασης της συσπείρωσης και της Ενότητας του Κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: