Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η G7 «βλέπει» το bitcoin...



... πίσω από τη χρηματοδότηση του ISIS...
Στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων μπαίνουν οι μυστικοί δίαυλοι χρηματοδότησης του Isis - δίαυλοι που, σύμφωνα, με πληροφορίες που επικαλούνται το Der Spiegel και το Reuters περιλαμβάνουν πιθανώς και το bitcoin, το...
γνωστό ψηφιακό νόμισμα.


Τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του Isis βρίσκονται και στην ατζέντα της επείγουσας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο την ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την πιθανή τροποποίηση της ζώνης Σένγκεν και τη θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος τη συνόδου που επικαλείται το Reuters, οι ευρωπαίοι υπουργοί θα ζητήσουν από την Κομισιόν να εξετάσει τρόπους για την αποτελεσματική καταστολή των τρόπων διακίνησης κεφαλαίων, μέσω των ηλεκτρονικών ανώνυμων πληρωμών και των εικονικών νομισμάτων.

'Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο που μεταδίδει το Reuters, θα ζητηθεί «η ενίσχυση των ελέγχων που αφορούν κεφάλαια τα οποία δεν μεταφέρονται διατραπεζικά,  όπως οι ηλεκτρονικές / ανώνυμες πληρωμές, τα εικονικά νομίσματα και οι μεταφορές χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με προπληρωμένες κάρτες».

Το σχέδιο προσθέτει επίσης ότι οι υπουργοί της ΕΕ σχεδιάζουν «τον αποτελεσματικό περιορισμό του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών».

Η συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών γίνεται πριν τη σύνοδο της G7 που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συζητηθεί η κλιμάκωση ελέγχων των εικονικών νομισμάτων, όπως του bitcoin.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, που επίσης επικαλείται το Reuters,  οι G7 υποπτεύονται ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί «ψηφιακά» νομίσματα για μυστικές μεταφορές κεφαλαίων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι οι συναντήσεις υπουργών της G7 είναι «εμπιστευτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: