Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Επίσκεψη Tσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη...


... στη σκιά της ρωσοτουρκικής κρίσης...
Στο Ισραήλ για επίσκεψη εργασίας θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Με δεδομένο το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, πρόκειται για ένα ταξίδι που θα έπρεπε να είχε...
γίνει από καιρό, αφού ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το Ισραήλ ήταν ο κ. Αντ. Σαμαράς, τον Οκτώβριο του 2013. 

Ωστόσο, η επίσκεψη, που σκοπό είχε την αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, η οποία είχε ατονήσει τον τελευταίο χρόνο και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, τουρισμός, παιδεία και νεοφυείς επιχειρήσεις), γίνεται στη σκιά της ρωσοτουρκικής κρίσης, η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα, θολώνει τις προοπτικές και δημιουργεί αστάθμητους παράγοντες για μια σειρά από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά Έλληνας διπλωμάτης, αν δεν υπάρξει άμεσα εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, τόσο σε ότι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, όσο και την τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας για το ίδιο θέμα, θα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Ανησυχία, ωστόσο, προκαλούν και οι τυχόν παρενέργειες που θα είχε η κλιμάκωση της κρίσης στο Κυπριακό, όπου και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παίκτες, στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στη διευθέτηση της συριακής κρίσης αλλά και το ενδεχόμενο, μιας πιο ψυχροπολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην υπόθεση που θα έφερνε την χώρα μας σε πολύ δύσκολη θέση. 

Είναι ενδεικτικό πως ως το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, κρίνοντας αυτή τη στάση πιο αποδοτική. Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ, δημοσιοποίησε τις επικοινωνίες που είχε για την υπόθεση αυτή με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ και της Τουρκίας Τσαβούσογλου, καθώς και με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σταϊνμάιερ. 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ το θέμα της κατάρριψης του αεροσκάφους, αλλά και η κατάσταση στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο τηλεφώνησε πρώτα. 

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές, ενώ διαβεβαίωσε τον κ. κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του συριακού ζητήματος. 

Αμέσως μετά ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο είχε και μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. 

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Κοτζιάς όπου συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου θα καταθέσει και στεφάνι και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τόσο κατ’ ιδίαν όσο και σε επίπεδο αντιπροσωπειών. 

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χέρτσογκ και τον υπουργό Ενέργειας κ.Steinitz, ενώ το πρωί της Τετάρτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρίβλιν. 

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Παλαιστίνη, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπάς και συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών παρουσία του κ. Αμπάς και του πρωθυπουργού Χαμντάλα. 

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης θα είναι η Ιερουσαλήμ, όπου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και θα επισκεφτεί τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: