Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Στα σκαριά η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών...


Σπίρτζης: Στα σκαριά η απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών

Στη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αστικών συγκοινωνιών, προχωρεί ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρίστος Σπίρτζης.

Με την...
απόφαση αυτή το υπουργείο εναρμονίζεται πλήρως με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007, για τις δημόσιες επιβατικές σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς, μέσα από διεθνής διαγωνισμούς όπου δεν υπάρχει δημόσιος φορέας. Με βάση την απόφαση, η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει την εισήγησή της στον υπουργό έως τις 30 Απριλίου του 2016. Εξ ορισμού με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς δεν περιλαμβάνεται η Αττική όπου υπάρχει ο ΟΑΣΑ και οι εταιρείες επιβατικών μεταφορών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ που ελέγχει το κράτος. Αντιθέτως, στον κανονισμό εμπίπτουν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ο οποίος ελέγχεται από ιδιώτες αλλά με σύμβαση παραχώρησης από το δημόσιο καθώς και οι αστικές συγκοινωνίες στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ειδικά για τον ΟΑΣΘ, το υπουργείο πασχίζει να σπάσει με κάθε τρόπο το μονοπώλιο του Οργανισμού, τον οποίο έχει επικρίνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των γενναίων επιδοτήσεων που λαμβάνει.

Επί υπουργίας Χατζηδάκη, είχε καταρτιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των δρομολογίων των υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά απαίτηση των δανειστών. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων που θα μετεξελιχθεί σε Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χερσαίων Μεταφορών, αναλαμβάνοντας την διαμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας με την δημοπράτηση δρομολογίων και την ανάθεση των συμβάσεων παραμένει μόνο στα χαρτιά. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο έχει χωρίσει τα δρομολόγια, τα οποία θα δημοπρατούνται με διεθνείς διαγωνισμούς και οι συμβάσεις τους θα έχουν ισχύ έως και για δέκα χρόνια, σε τρεις κατηγορίες.

Στις «κλειστές» γραμμές αποκλειστικού έργου, δηλαδή εκείνες όπου ο ανάδοχος θα εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα εκτέλεσης έργου χωρίς ανταγωνισμό, στις «άγονες» γραμμές, στις οποίες ο ανάδοχος θα έχει την αποκλειστικότητα της εκτέλεσης του έργου και ταυτόχρονα θα επιδοτείται, και στις ανοιχτές γραμμές στον ανταγωνισμό, δηλαδή αυτές όπου ο καθένας θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί, διότι υπόσχονται μεγαλύτερη ζήτηση για επιβατικές μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: