Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Κέρι: H Ελλάδα είναι «open for business»...


Κέρι: Θα ενημερώσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι «open for business»
Σε όλους τους τόνους επισήμανε ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. πως. Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αδιάρρηκτοι σύμμαχοι και πως η Αμερική υποστηρίζει την Ελλάδα, απαιτώντας -αλίμονο- την ...
εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η χώρα με τους εταίρους της το περασμένο καλοκαίρι. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κέρι είπε πως οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

«Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι αδιάσπαστες» τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή των δηλώσεών του ο αμερικανός υπουργός, ενώ έκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα».

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάπτυξη, καλωσορίζουμε την συμφωνία του καλοκαιριού και την σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την κρίση» είπε ο κύριος Κέρι και πρόσθεσε πως «είναι βήματα που απαιτούνται για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, κάτι στο οποίο θα σας στηρίξουν οι ΗΠΑ».

Θα διαδώσουμε όσο μπορούμε στις αμερικανικές επιχειρήσεις πως η Ελλάδα είναι «open for business» (ανοιχτή για δουλειές), είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κύριος Κέρι στάθηκε ιδιαίτερα στην υποδοχή των προσφύγων από τον ελληνικό λαό, που όπως είπε παλεύει να βγει από την πιο δύσκολη οικονομική κρίση στην ιστορία, αλλά άνοιξε την αγκαλιά του στους πρόσφυγες. Για το θέμα αυτό, ο κύριος Κέρι χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ για οικονομική στήριξη της Τουρκίας και τόνισε πως η χώρα του έχει δώσει 4,5 δισ. δολάρια από την έναρξη της κρίσης για την στήριξη των προσφύγων. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα διατεθούν από τις ΗΠΑ απευθείας στην Ελλάδα 24 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό την ενίσχυση των δομών.

Η πραγματική λύση για το προσφυγικό είναι να φέρουμε το συντομότερο δυνατό λύση στη Συρία, αυτό επιδιώκουμε και έχουμε δεσμευτεί να επιταχύνουμε την κατάπαυση του πυρός και την πολιτική λύση στη Συρία, που θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό στην πηγή του, τόνισε ο κύριος Κέρι.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, χαρακτηριστικά ανέφερε την αμερικανική έκφραση «united we stand divided we fall» που σημαίνει «ενωμένοι προχωρούμε, διαιρεμένοι πέφτουμε», για την σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και δεν παρέλειψε να αποδεχθεί την πρόταση που του είχε κάνει νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά για ιστιοπλοΐα, καθώς όπως είπε τα «ονειρεύεται», αν και δεν ξέρει αν η δουλειά του «επιτρέπει διακοπές».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Eλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς


Νωρίτερα, ο κύριος Κοτζιάς, είχε επαινέσει τον αμερικανό ομόλογό του που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, όπως είπε και τόνισε πως η Ελλάδα «αναγνωρίζει την συνδρομή των ΗΠΑ στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις».

Η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης, βρίσκεται στο κέντρο τριγώνου αποσταθεροποίησης, με βάση την Λιβύη και τη Συρία και στην κορυφή την Ουκρανία, και είναι πυλώνας σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει ακόμα και με διαιτησία, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική λύση του ζητήματος της Συρίας και την συνθήκη της Βιέννης.

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: