Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Washington Post: Η Λέσβος είναι το... Έλις Άϊλαντ του 21ου αιώνα...


Washington Post: Η Λέσβος είναι το... Έλις Άϊλαντ του 21ου αιώνα
ΦΩΤΟ...

Είναι ένα παραδεισένιο νησί στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Μέσα σε λίγους όμως μήνες, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, μετατράπηκε στο... Ελις Αιλαντ του 21ου αιώνα... Ο λόγος για τη Λέσβο, στην οποία...
αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

To «κόσμημα» του Αιγαίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις εξαιρετικές ομορφιές του, θυμίζει το θρυλικό λιμάνι της Νέας Υόρκης που υποδεχόταν τους πρόσφυγες στις ΗΠΑ τον περασμένο αιώνα.

Οπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, οι αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο θυμίζουν έντονα την κορύφωση των προσφυγικών ροών στις ΗΠΑ. Εκεί όπου βασική πύλη εισόδου ήταν το Ελις Αιλαντ. 


Η μεγάλη διαφορά όμως, είναι πως το λιμάνι της Λέσβου επιλέχθηκε «τυχαία» για να διαδραματίσει αυτόν τον ιστορικό ρόλο.

Τονίζεται δε, ότι η βοήθεια τόσο από την ΕΕ όσο και από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ελάχιστη στο τιτάνιο έργο που έχουν αναλάβει ανθρωπιστικές οργανώσεις, εθελοντές, οι ντόπιοι και οι αρχές του νησιού.


Αυτό που συγκλονίζει στο δημοσίευμα, είναι η φωτογραφική σύγκριση του τότε με το τώρα... Οι φωτογραφίες του Ελις Αιλαντ που υποδεχόταν μαζικά μετανάστες και πρόσφυγες την περίοδο 1892 - 1954, με τη Λέσβο του 2015 αποδεικνύουν ότι συχνά τα ανθρώπινα δράματα παραμένουν ίδια στο πέρασμα του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: